Σινεμά|16.01.2020 16:01

Φεστιβάλ Βενετίας 2020: Η Κέιτ Μπλάνσετ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Άντα Δαλιάκα

«Κάθε χρόνο περιμένω με ανυπομονησία την επιλογή των ταινιών στη Βενετία, η οποία γίνεται όλο και πιο ξεχωριστή. Το φεστιβάλ της Βενετίας είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου – μια γιορτή για το μέσο εκείνο που προκαλεί και εμπνέει, το οποίο είναι το σινεμά σε όλες του τις μορφές. Είναι τιμή και χαρά μου να είμαι η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής», δήλωσε η Κέιτ Μπλάνσετ για την ανακοίνωση του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου είχε αναλάβει ξανά χρέη προέδρου κριτικής επιτροπής στο 71ο Φεστιβάλ Καννών το 2018. Η ανακοίνωση του όνοματος της ακολουθεί την πρόσφατη των Καννών για τον Σπάικ Λι που αναλαμβάνει την προεδρία του 73ου Φεστιβάλ αλλά και του Βερολίνου για τον Τζέρεμι Άϊρονς που θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της επερχόμενης Μπερλινάλε.

Ο διευθυντής της Μόστρα Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε πως «η Κέιτ Μπλάνσετ δεν είναι απλά ένα ίνδαλμα του σύγχρονου κινηματογράφου, που βρέθηκε στο πλευρό μεγάλων σκηνοθετών τα τελευταία 20 χρόνια και αγαπήθηκε από κάθε κοινό». «Η δέσμευσή της στον καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό τομέα και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προάσπιση της χειραφέτησης των γυναικών σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που εξακολουθεί να συμπορεύεται με τις αρσενικές προκαταλήψεις, την έκαναν πρότυπο έμπνευσης για την κοινωνία στο σύνολό της. Το τεράστιο ταλέντο της ως ηθοποιός, σε συνδυασμό με το πνεύμα και το ειλικρινές πάθος για τον κινηματογράφο, είναι οι ιδανικές ιδιότητες για έναν πρόεδρο της κριτικής επιτροπής», σημείωσε ο Μπαρμπέρα.

Θυμίζουμε ότι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας που έδωσε τον Χρυσό Λέοντα στο Joker του Τοντ Φίλιπς ήταν η Αργεντινή σκηνοθέτης Λουκρέσια Μαρτέλ. 

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020.

Κέιτ Μπλάνσετφεστιβάλ Βενετίας