Σινεμά|20.01.2020 15:29

Όσκαρ 2020: «Παράσιτα» εναντίον «1917» σε μια απρόβλεπτη κούρσα

Άντα Δαλιάκα

Χωρίς να έχουν ξεκάθαρα φαβορί πέραν των μεγάλων πρωταγωνιστών Χοακίν Φίνιξ, Ρενέ Ζελβέγκερ, Μπραντ Πιτ και Λόρα Ντερν στις κατηγορίες των ερμηνειών, τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών (SAG Awards) έδωσαν την Κυριακή μια μεγάλη πρωτιά: το βραβείο του Καλύτερου Καστ σε Ταινία στα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο. Κερδίζοντας αυτή την τόσο μεγάλη αναγνώριση από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους και το πολυπληθές τους σωματείο, το οποίο αριθμεί πάνω από 160.000 μέλη, η νοτιοκορεάτικη μαύρη κωμωδία –εμπορικό φαινόμενο πλέον με πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως - έγινε η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κέρδισε το περίοπτο βραβείο των SAG το οποίο ισοδυναμεί με αυτό της καλύτερης ταινίας της χρονιάς. Και έγραψε ιστορία.

Τώρα αν αυτό σημαίνει έναν πιθανό θρίαμβο στα Όσκαρ και ανακάτεμα της τράπουλας που έχει αρχίσει να γέρνει ξεκάθαρα προς το πολεμικό έπος «1917» του Σαμ Μέντες, μετά τη βράβευσή του με το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών (PGA), απομένει να το δούμε. Τα στατικά είναι πάντοτε σημαντικά στον υπολογισμό των προβλέψεων για τα βραβεία Όσκαρ – τα βραβεία των Παραγωγών έχουν ταυτιστεί 10 φορές τα τελευταία 12 χρόνια με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας – όμως η περίπτωση της έκπληξης δεν αποκλείεται ποτέ.

Το πρόσφατο παράδειγμα του «Moonlight» (2016) που πριν από τρία χρόνια σήκωσε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ δεν είχε κερδίσει κανένα από τα δύο μεγάλα βραβεία των Σωματείων  των Παραγωγών και των Ηθοποιών, τα λέει όλα. Σημειώνουμε, επίσης, ότι πέρυσι ο μεγάλος νικητής του θεσμού των SAG Awards ήταν το «Black Panther» (2018) ενώ το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στο «Πράσινο βιβλίο» (2018) που κέρδισε το περίοπτο βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών. Υπάρχουν επίσης, οι περιπτώσεις -σοκ του «Ερωτευμένου Σαίξπηρ» που επικράτησε της «Διάσωσης του Στρατιώτη Ράιαν» (1998), του «Crash» που άρπαξε το Όσκαρ από το «Μυστικό του Brokeback Mountain» (2005) και του «Spotlight, όλα στο φως» που κατατρόπωσε το «Μεγάλο σορτάρισμα» (2015).

Οπότε όσο κρατούν οι πανηγυρισμοί των νικητών και χαζεύουμε τις αγκαλιές του πρώην ζεύγους Μπραντ Πιτ και Τζένιφερ Άνιστον, ας έχουμε υπόψη ότι στο δρόμο για την απονομή των Όσκαρ στις 9 Φεβρουαρίου το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς παραμένει αμφίβολο.

Βραβεία SAGΌσκαρ 2020