Σινεμά|05.12.2018 17:48

Τα παιδιά αποκτούν το δικό τους φεστιβάλ

Άντα Δαλιάκα

«Ένα αγόρι μοιράζει τα σαββατοκύριακά του ανάµεσα στα δύο σπίτια των χωρισµένων γονιών του. Ονειρικές στιγµές συνδυάζονται µε την πραγµατικότητα µιας διαλυµένης οικογένειας σε µια θαυµάσια ταινία σκηνοθετηµένη από έναν ανιµέιτορ της Pixar, που θα υποβληθεί και στα επόµενα Όσκαρ», µας πληροφορεί η σύνοψη της µικρού µήκους  ταινίας «Weekends» του Τρέβορ Χιµένεθ που καταπιάνεται µε το απαιτητικό θέµα του διαζυγίου και το αποτύπωµά του στον ψυχισµό ενός παιδιού που έχει να αντιµετωπίσει τον χωρισµό των γονιών του.

Πρόκειται για µία από τις συνολικά 75 ταινίες µικρού και µεγάλου µήκους, κινουµένων σχεδίων και live action, που προτείνει το 1o Παιδικό και Εφηβικό ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Αθήνας κατά τη διάρκεια του ερχόµενο τριήµερου, από τις 7 έως τις 9 ∆εκεµβρίου, στις αίθουσες «∆ηµήτρης Μητρόπουλος» και «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Με πρωτότυπες ιδέες και ταινίες που απευθύνονται σε όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών καθώς και σε εφήβους, το νέο σινε-φεστιβάλ έρχεται στην Αθήνα µε την αύρα µιας επιπλέον πρότασης κινηµατογραφικής παιδείας στην πόλη. Μία από τις καινοτοµίες του; Η ζωντανή µεταγλώττιση των ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά τα οποία δεν είναι σε ηλικία να διαβάσουν υπότιτλους, µε δύο ηθοποιούς επί σκηνής να µεταγλωττίζουν ζωντανά τους ρόλους της ταινίας.

Το πρόγραµµα προβολών συγκεντρώνει ταινίες από 30 χώρες σε 22 διαφορετικές γλώσσες, ενώ καλεσµένοι, βραβεία, συνέργειες, εργαστήρια κινηµατογράφου και αναγνώσεις βιβλίου πλαισιώνουν τις προβολές. Στις κορυφαίες προτάσεις της διοργάνωσης η άφιξη του ανιµέιτορ Μισέλ Οσελό, ενός κορυφαίου του ευρωπαϊκού ανιµέισον, που θα µας συστήσει τη νέα του ηρωίδα, την Ντιλιλί, σε αβάν πρεµιέρ στο φεστιβάλ, λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες. Μετά τις µεγάλες επιτυχίες του, «Ο Κιρικού και η Μάγισσα» και «Αζούρ και Ασµάρ», ο Μισέλ Οσελό παρουσιάζει το νέο του µαγικό παραµύθι µε ηρωίδα την Ντιλιλί. Με τη βοήθεια ενός φίλου της, η µικρή ηρωίδα προσπαθεί να εξιχνιάσει µια σειρά από εξαφανίσεις κοριτσιών που µαστίζουν το Παρίσι της Μπελ Επόκ, µια έρευνα που θα τη φέρει κοντά σε κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής, από τον Μονέ και τον Προυστ ως τη Μαρί Κιουρί.

Στους προσκεκληµένους σηµειώνουµε και τη 13χρονη Κάνσου, αλλιώς Si-G, ράπερ από τις Βρυξέλλες, που µετά την προβολή της ταινίας της «Si-G» (το Σάββατο στις 15.00) θα παίξει live το κοµµάτι µε το οποίο έγινε γνωστή. Τη 13χρονη Κάνσου συνοδεύει η σκηνοθέτις της ταινίας Φρεντερίκε Μίγκοµ. Στην Αθήνα θα βρεθούν, επίσης, η Κιµ Μπραντ, σκηνοθέτις της µικρού µήκους «Hello Salaam», που έχει γυριστεί στον προσφυγικό καταυλισµό της Μόριας, και η σκηνοθέτις και δηµοσιογράφος Εβελιν Βέχοφ για να παρουσιάσει την ταινία της «Ο Μπασίρ στη χώρα των θαυµάτων». Το πρόγραµµα του φεστιβάλ, που τον Ιανουάριο θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη, είναι διαθέσιµο στις ιστοσελίδες www.athicff.com και www.megaron.gr 

παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ κινηματογράφου