Σινεμά|03.02.2020 16:11

BAFTA 2020: Αποθέωση για το «1917» και τον Χοακίν Φίνιξ

Newsroom

Η πολεμική περιπέτεια «1917» που ακολουθεί την οδύσσεια δύο Βρετανών στρατιωτών κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αμερικανοβρετανική συμπαραγωγή, κέρδισε, όπως αναμενόταν, τα περισσότερα βραβεία Bafta - επτά στο σύνολο μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Σαμ Μέντες - θριαμβεύοντας στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Τρία βραβεία κέρδισε το «Joker» (αναμεσά τους και το νέο βραβείο Καλύτερου Κάστινγκ) και δύο τα Παράσιτα - το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου και καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οι Χοακίν Φίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκε με κατοχυρωμένα τα βραβεία α΄ ανδρικού και α΄ γυναικείου ρόλου και από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου ετοιμάζουν ήδη τους ευχαριστήριους λόγους τους για την μεγάλη βραδιά των Όσκαρ στις 9 Φεβρουαρίου.

Την παράσταση στην λαμπερή βραδιά των Βρετανών έκλεψαν οι αναφορές για το Brexit (με τον Μπραντ Πιτ να επιστρατεύει το χιούμορ του εξ αποστάσεως καθώς δεν παρευρέθηκε στην απονομή: «Έμαθα ότι η Βρετανία μόλις έγινε single. Καλωσήλθατε στο κλαμπ!»), ο «πολιτικός» λόγος του Χοακίν Φίνιξ που όπως σε κάθε απονομή έτσι και στα BAFTA παρότρυνε τους συναδέλφους του να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνει η φήμη τους για να κάνουν τη διαφορά σε κάτι σημαντικό όπως η απάλειψη του ρατσισμού στην κινηματογραφική βιομηχανία, ο Ιαν ΜακΚέλεν που τίμησε τον Αντι Σέρκις καθώς και το κέφι του οικοδεσπότη Γκρέιαμ Νόρτον.

Σαμ ΜέντεςBAFTA 2020Χοακίν Φίνιξ