Σινεμά|20.02.2020 19:08

Berlinale 2020: Ο Τζέρεμι Αϊρονς απαντά χωρίς φόβο στους επικριτές του

Άντα Δαλιάκα

Με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι ο διεθνής ηθοποιός και σταρ Τζέρεμι Αϊρονς, η 70η Μπερλινάλε ξεκίνησε στο Βερολίνο. Και ο Τζέρεμι Αϊρονς είχε κάτι να πει σχετικά με τις κατηγορίες εις βάρος του που εξαπέλυσε ο γερμανικός τύπος με το που ακούστηκε το όνομα του στην προεδρική καρέκλα της επιτροπής που θα απονείμει τη Χρυσή Άρκτο. Κατηγορίες που σχετίζονταν με τα λεγόμενα του στο παρελθόν σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση - το ακανθώδες ζήτημα των ημερών μας που απασχολεί σε βάθος τον κινηματογραφικό χώρο καθώς η δίκη του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν είναι σε εξέλιξη - αλλά και τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. 

«Αν ένας άντρας βάλει το χέρι του στον κώλο μιας γυναίκας, κάθε γυναίκα που έχει τσαγανό μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι επικοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε φιλικοί μεταξύ μας;», ήταν τα λεγόμενα του Άϊρονς στο βρετανικό περιοδικό Radio Times το 2011 τα οποία «ξέθαψαν» οι γερμανικές εφημερίδες Τageszeitung και Der Tagesspiegel τον περασμένο μήνα. Δύο χρόνια μετά, το 2013, ο ηθοποιός είχε επίσης δηλώσει στην Huffington Post πως η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων θα οδηγούσε τους πατεράδες να παντρεύονται τους γιους τους για να αποφύγουν το φόρο κληρονομίας - δήλωση που πήρε πίσω δίνοντας συνέντευξη στο BBC. 

Τι απάντησε, λοιπόν, σήμερα ο Τζέρεμι Αϊρονς στα εγκαίνια του Φεστιβάλ του Βερολίνου; «Θα ήθελα, όχι σαν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά σε προσωπικό επίπεδο να ξεκαθαρίσω τα σχόλια που έχω κάνει στο παρελθόν για διάφορα θέματα τα οποία επανήλθαν στη δημοσιότητα μέσω κάποιων εφημερίδων τις τελευταίες βδομάδες», είπε ο ηθοποιός δηλώνοντας αρχικά ότι τον τιμά που είναι πρόεδρος της φετινής Μπερλινάλε. 

Επισημαίνοντας ότι έχει ήδη απολογηθεί για τα σχόλια που έκανε στο παρελθόν, τόνισε: «Αυτό που θέλω είναι να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου πάνω στα συγκεκριμένα θέματα δια παντός. Πρώτον, υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά το παγκόσμιο κίνημα για την ισότητα γυναικών και ανδρών καθώς και για την προστασία των γυναικών από οποιαδήποτε υβριστική, επιβλαβή και ασεβή παρενόχληση. Δεύτερον, επιδοκιμάζω τη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομόφυλων όπου αυτός έχει θεσμοθετηθεί και ελπίζω ότι η νομιμοποίηση του θα εξαπλωθεί και σε άλλες κοινωνίες. Και τρίτον, υποστηρίζω θερμά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, εάν αυτή είναι η απόφασή τους». 

Με την ευχή οι ταινίες του φεστιβάλ να ρίξουν κι άλλο φως σε αυτά τα προβλήματα, ο Τζέρεμι Αϊρονς σήκωσε λευκή σημαία στους επικριτές του σημειώνοντας ότι τα τρία προαναφερθέντα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν και «τα απαραίτητα βήματα προς μία πολιτισμένη κοινωνία για την οποία όλοι μοχθούμε».

Eλπίζουμε το 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου να συνεχιστεί χωρίς παρατράγουδα. Την αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει η ταινία του Καναδού Φιλίπ Φαλαρντό «My Salinger Year» με τους Σιγκούρντι Γουίβερ, Μάργκαρετ Κουόλεϊ και Ντάγκλας Μπουθ

BerlinaleΦεστιβάλ ΒερολίνουΤζέρεμι Άϊρονς