Σινεμά|21.02.2020 16:10

Μάρτιν Σκορσέζε: Ολες οι λεπτομέρειες για την ταινία με τους Ντι Κάπριο και Ντε Νίρο

Newsroom

Τι και αν ο Ιρλανδός του δεν θριάμβευσε στα φετινά Όσκαρ αποχωρώντας από την απονομή χωρίς χρυσό αγαλματίδιο από δέκα συνολικά υποψηφιότητες, ο Μάρτιν Σκορσέζε παραμένει παρών, παραγωγικός και ακαταπόνητος. Το είπε, εξάλλου, και ο ίδιος στον μεγάλο νικητή των φετινών Όσκαρ Μπονγκ Τζουν-Χο (ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης του χάρισε την ύψιστη τιμή και αποθέωση την ώρα της απονομής αναγνωρίζοντάς τον ως τον μεγάλο δάσκαλο του), στέλνοντας του ένα προσωπικό γράμμα: «Τα πήγες περίφημα. Ξεκουράσου. Αλλά μην ξεκουραστείς για πολύ καιρό».

Χωρίς να ξεκουράζεται, λοιπόν, λεπτό, ο Σκορσέζε περνά στην αντεπίθεση και αφήνει στην άκρη τους γκάνγκστερ της πόλης για τους καουμπόηδες και τους γκάνγκστερ της Άγριας Δύσης. Με θέμα ένα φονικό των αρχών του 20ου αιώνα, ο σκηνοθέτης προετοιμάζει το «Killers of the Flower Moon», το πρώτο γουέστερν της πολύχρονης καριέρας του, που θα σηματοδοτήσει την έκτη φορά που συνεργάζεται με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη δέκατη με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο – τους αγαπημένους του πρωταγωνιστές. Η ταινία επανενώνει τους Ντι Κάπριο και Ντε Νίρο για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη από το 1996. Οι δυο τους πρωτοέπαιξαν μαζί – όταν ο Ντι Κάπριο ήταν ακόμα παιδί – στα δράματα «Αγεφύρωτες Σχέσεις» (1993) και «Σταγόνες Αγάπης» (1996). Το 2015 οι δύο ηθοποιοί και σταρ βρέθηκαν να συμπρωταγωνιστούν στην μικρού μήκους «The Audition», προωθητικό σποτ των καζίνο Studio City και City of Dreams.

Το σκορσεζικό γουέστερν είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Γκραν για τη γέννηση του FBI. Το βιβλίο εξετάζει τα πραγματικά γεγονότα στο Όσατζ της Οκλαχόμα τη δεκαετία του 1920 μετά τη δολοφονία μελών της ινδιάνικης φυλής που είχε εγκατασταθεί εκεί. Οι Ινδιάνοι του Όσατζ ήταν οι πλουσιότεροι στον κόσμο, αφ’ ότου ανακαλύφθηκε πετρέλαιο κάτω από τη γη τους. Ταξίδευαν με αυτοκίνητα και σοφέρ, έχτιζαν αρχοντικά και έστελναν τα παιδιά τους για σπουδές στην Ευρώπη. Μέχρι που ένας-ένας πέθαιναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Πολλοί από εκείνους που τόλμησαν να διερευνήσουν την υπόθεση βρέθηκαν οι ίδιοι δολοφονημένοι κι έτσι το FBI ανέλαβε την εξιχνίαση της, ενώ ο ίδιος ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ προσέλαβε έναν «κυνηγό» για να λύσει το μυστήριο.

Σε συνέντευξή του στο Cahiers du Cinéma ο Σκορσέζε δήλωσε πως η ταινία θα είναι παραπλήσια των γουέστερν της Άγριας Δύσης. «Είναι καουμπόηδες, απλά με αυτοκίνητα και άλογα. Η ταινία διαδραματίζεται στο Όσατζ και την φυλή των ιθαγενών Αμερικανών που παρέλαβαν μία απαίσια έκταση, αλλά την αγάπησαν γιατί κατάλαβαν πως οι λευκοί δεν ενδιαφέρονταν. Μέχρι που ανακάλυψαν πετρέλαιο και όπως συνέβη με την περιοχή του Γιούκον και το Κολοράντο, τα αρπακτικά ήρθαν, οι Ευρωπαίοι αποβιβάστηκαν και όλα χάθηκαν. Ο υπόκοσμος απέκτησε τέτοιο έλεγχο που ήταν πιθανότερο να μπεις φυλακή αν σκότωνες σκύλο, παρά Ινδιάνο».

Στην ταινία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα έχει τον πρώτο ρόλο ενώ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θα υποδυθεί τον Γουίλιαμ Χέιλ, τον Βασιλιά των λόφων του Όσατζ, υπεύθυνο των δολοφονιών. Το υπόλοιπο καστ θα αποτελείται από ηθοποιούς με καταγωγή από τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής. Το σενάριο έχει αναλάβει ο βραβευμένος με Όσκαρ Έρικ Ροθ (Φόρεστ Γκαμπ).

T

Τα γυρίσματα ξεκινούν άμεσα, τον Μάρτιο, ενώ ο Σκορσέζε έχει ολοκληρώσει το ρεπεράζ. Το νέο του πρότζεκτ είναι και το πρώτο που τον ξαναβάζει στη στέγη της Paramount μετά τον Ιρλανδό και το ντοκιμαντέρ για τον Μπομπ Ντίλαν που σκηνοθέτησε για το Netflix.

Λεονάρντο Ντι ΚάπριοΜάρτιν ΣκορσέζεΡόμπερτ Ντε ΝίροParamount