Σινεμά|21.02.2020 21:39

Τζόνι Ντεπ: Βρήκε νέο είδωλο, ξέχασε τον αλκοολισμό

Άντα Δαλιάκα

Ο Τζόνι Ντεπ βρέθηκε στην 70ή Berlinale για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Minamata», στην οποία υποδύεται τον βετεράνο φωτορεπόρτερ και πολεμικό ανταποκριτή W. Eugene Smith.

Βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, η ταινία αφηγείται τη σταυροφορία του Σμιθ, που ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και τις αμφεταμίνες, απέναντι σε πανίσχυρη επιχείρηση, υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση με υδράργυρο των κατοίκων της Μιναμάτα, στην Ιαπωνία το 1971.

Στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία, ο Ντεπ παραδέχθηκε ότι πάντοτε «γοητευόταν παράξενα» από τον Σμιθ και τις φωτογραφίες του, ένα προσωπικό ενδιαφέρον που εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο όταν «διάβασε για τη ζωή του και όσα πέρασε, βίωσε και θυσίασε για να βγάλει τις φωτογραφίες».

Μοναχική και βασανισμένη ψυχή εξαιτίας των εμπειριών του στο μέτωπο του πολέμου, ο φωτογράφος που υποδύεται ο Τζόνι Ντεπ είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας από αυτούς που αρέσουν στον Αμερικανό σταρ. Μπροστά όμως στο ακροατήριο των δημοσιογράφων της Μπερλινάλε ο Ντεπ δεν ήθελε να κάνει παραλληλισμούς με τη δική του ζωή.

«Πιστεύω ότι ο Τζιν Σμιθ είχε μια μεγάλη φωνή εντός του, η οποία δεν φαντάζομαι ότι ηρέμησε ποτέ στη διάρκεια της ζωής του. Όταν έχεις μέσα σου αυτή την λευκή φωνή, τις φωνές ή την κακοφωνία, μπαίνεις στο περιθώριο. Πάντα αισθανόμουν ότι ήταν μόνος του, απομονωμένος σε μια συγκεκριμένη ανάγνωση της μοίρας» σχολίασε ο Τζόνι Ντεπ.

Σε ερώτηση για την πολιτική ευθύνη των ηθοποιών, απάντησε ότι η «δύναμη του μικροσκοπικού ατόμου μπορεί να φέρει σπουδαίες αλλαγές ακόμα και στα μνημειώδη προβλήματα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της πολιτικής». «Σπάστε κομμάτι-κομμάτι, από λίγο, και το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Είμαστε κόκκοι άμμου, είμαστε οι μικροί» τόνισε ο σταρ.

Για τα προσωπικά του προβλήματα ούτε λόγος, βέβαια. Όσο και αν προσπάθησαν οι δημοσιογράφοι να αποσπάσουν ατάκες και παραλληλισμούς ανάμεσα στη δική του σχέση με το αλκοόλ και το βασανισμένο αλκοολικό προφίλ του Σμιθ, η μοναδική απάντηση που πήραν ήταν ένα αχνό «κάπου την έχω ξανακούσει αυτή την ιστορία».

BerlinaleΦεστιβάλ ΒερολίνουΤζόνι Ντεπ