Σινεμά|29.02.2020 23:58

Berlinale 2020: Το ελληνικό γουέστερν «Digger» βραβεύεται στο φεστιβάλ

Newsroom

Το «Digger» πραγματοποίησε με επιτυχία την παγκόσμια πρεμιέρα του μαζί με το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι στο Πανόραμα του 70ου Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία του Γρηγοράκη ενώνει στη μεγάλη οθόνη τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αργύρη Πανταζάρα σε ρόλο πατέρα και γιου αντίστοιχα, ενώ η σκηνοθέτις Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη («Attenberg», «Chevalier»), που επίσης βρέθηκε στο Βερολίνο ως σκηνοθέτης της σειράς Trigonometry για το BBC, συμμετέχει ως παραγωγός.

Το βραβείο CICAE Art Cinema Award της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφων Τέχνης αποτελεί για την ταινία μια εξαιρετική αρχή για την πορεία της στην μεγάλη κινηματογραφική αγορά.

«Το “Digger” είναι ένα σύγχρονο γουέστερν που τελικά ανατρέπει τα περισσότερα στοιχεία του είδους. Mια ιστορία ειπωμένη από την οπτική των ιθαγενών, όχι των καουμπόηδων» σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης για την ταινία του. «Το τοπίο δεν είναι ζεστό και ξηρό, αλλά υγρό και ψυχρό. Στο εσωτερικό “τοπίο” των πρωταγωνιστών όμως, στο αίμα τους, το συναίσθημα βράζει. Ο ανδρισμός στο τέλος μετριέται με τη δύναμη των χαρακτήρων να υποχωρήσουν και να δώσουν, όχι να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν. Ο Νικήτας, ο πατέρας, είναι ένα σύμβολο για την ελληνική κοινωνία: Ζορμπάς και Βούδας ταυτόχρονα. Έτσι είμαστε σαν λαός, με ακραία Διονυσιακά και Απολλώνια στοιχεία. Έτσι ισορροπούμε. Γλεντάμε τον πόνο μας. Το “Νικήτας” εμπεριέχει και τη Νίκη και την Ήττα. Λες και κερδίζει χάνοντας. Η κλιμάκωση έχει μια αντιφατική κάθαρση και για τους δύο». 

Δείτε εδώ το τρέιλερ της βραβευμένης ταινίας του Τζώρτζη Γρηγοράκη:

BerlinaleΑργύρης ΠανταζάραςΦεστιβάλ Βερολίνου