Σινεμά|03.03.2020 21:58

Γούντι Άλεν: Η είδηση-βόμβα για την αυτοβιογραφία του προκαλεί ήδη αντιδράσεις

Άντα Δαλιάκα

Παρά τις σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ντίλαν Φάροου, θετής κόρης της πρώην συζύγου του Μία και ορκισμένης εχθρού του, τα απομνημονεύματα του Γούντι Άλεν με τίτλο «Apropos Of Nothing» θα είναι στα ράφια των βιβλιοπωλείων του Καναδά και της Ευρώπης σε ένα μήνα.

Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Γούντι Άλεν θεωρούνταν για πάνω από ένα χρόνο ένα ακατόρθωτο σχέδιο στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που δημιούργησαν για τη δημόσια εικόνα του οι κατηγορίες εναντίον του της θετής κόρης του Ντίλαν Φάροου για σεξουαλική παρενόχληση όταν εκείνη ήταν μικρή.

Κι όμως, το βιβλίο του «Apropos Of Nothing» θα κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθώς και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο από τις εκδόσεις Grand Central Publishing, τμήμα της Hachette Publishing που είχε εκδώσει και το αποκαλυπτικό βιβλίο του θετού του γιου Ρόμαν ΦάροουCatch and Kill: Lies, Spies and The Conspiracy To Protect Predators)», και μυστικά κατέληξε σε συμφωνία έκδοσης με τον Άλεν πριν από ένα χρόνο. Το περιεχόμενο του βιβλίου παραμένει μυστικό μέχρι την ημερομηνία κυκλοφορίας του με τις εκδόσεις να αποκαλύπτουν μόνο ότι: «Το βιβλίο αποτελεί έναν εμπεριστατωμένο απολογισμό για τη ζωή του, την προσωπική και την επαγγελματική, και περιγράφει τη δουλειά του στις ταινίες, την τηλεόραση, το θέατρο, τα κλαμπ και το χαρτί και τα έντυπα. Ο Άλεν γράφει επίσης, για τις σχέσεις του με την οικογένεια, τους φίλους και τους έρωτες της ζωής του».

Με αφορμή την έκδοση των απομνημονευμάτων του ο 84χρονος δημιουργός τον οποίο η χολιγουντιανή βιομηχανία αντιμετωπίζει πλέον σαν παρία τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στη δημόσια σφαίρα, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις οι οποίες – θεωρούμε – ότι θα δημιουργήσουν θόρυβο για μία ακόμη φορά εντός κι εκτός των πλαισίων του κινήματος #MeToo.

Ο Γούντι Άλεν εμμένει στην αθωότητα του σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες της Ντίλαν Φάροου ωστόσο η κατακραυγή εναντίον του στο Χόλιγουντ, ακόμα και από ηθοποιούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί, έχει δημιουργήσει μαύρα σύννεφα πάνω από την μακρόχρονη, λαμπρή δημιουργική του καριέρα που δύσκολα θα διαλυθούν.

Η Ντίλαν Φάροου αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η είδηση για την αυτοβιογραφία είναι «βαθιά ανησυχητική» και τη θεωρεί την «απόλυτη προδοσία» προς τον αδελφό της Ρόμαν Φάροου (βραβευμένος με Πούλιτζερ για το ρεπορτάζ του σε σχέση με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και το κίνημα #MeToo) που είχε εμπιστευτεί τον ίδιο εκδοτικό οίκο για να βγάλει τα άπλυτα του Γούντι Άλεν στη φόρα. Η ίδια επισημαίνει ότι η Hachette δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί της για τη διασταύρωση των όσων περιγράφει στο βιβλίο ο πρώην σύντροφος της και αποκαλεί τους εκδότες μέχρι και «συνένοχους» στη συγκάλυψη των σκανδάλων σεξουαλικών επιθέσεων από τους ισχυρούς άντρες.

Βραβευμένος τρεις φορές με Όσκαρ σεναρίου, ο Γούντι Άλεν εξακολουθεί να εργάζεται και να γυρίζει ταινίες με θαυμαστή συχνότητα ακόμα και μετά τα 80 του. Το 2003 υπαναχώρησε στην απόφασή το να εκδώσει την αυτοβιογραφία του με τον εκδοτικό οίκο Penguin Books, ενώ η τωρινή έκδοση προχωρά μετά από καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων και αφού πολλοί εκδότες απέρριψαν τα απομνημονεύματα του στο πλαίσιο του σκανδάλου που τον αφορούσε.

Το ζήτημα της αλήθειας και της μυθοπλασίας ως προς την υπόθεση Γούντι Άλεν θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη χρονιά καθώς το βιβλίο της Ντίλαν Φάροου με τίτλο «Hush» (εκδόσεις Macmillan) πρόκειται να εκδοθεί το φθινόπωρο. Προς το παρόν μετράμε αντίστροφα για την αλήθεια ζωής του ίδιου του Γούντι Άλεν.

MeTooΜία ΦάροουΡόμαν ΦάροουΓούντι ΆλενΧάρβεϊ Γουάινστιν