Σινεμά|04.03.2020 20:09

Το Ιράν φυλακίζει τον νικητή της φετινής Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Newsroom

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, του οποίου η τελευταία ταινία «There Is No Evil», κέρδισε πριν από λίγες ημέρες τη Χρυσή Αρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, θα εκτελέσει ποινή φυλάκισης ενός έτους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου.

Ο Nasser Zarafshan, δικηγόρος του Ρασούλοφ, δήλωσε στο Associated Press ότι οι ιρανικές αρχές διέταξαν τον σκηνοθέτη να παραδοθεί. Ο Ρασούλοφ βρέθηκε ένοχος «προπαγάνδας κατά του συστήματος» για τρεις από τις προηγούμενες ταινίες του. Ο Ζαραφσάν τόνισε ότι ο Ρασούλοφ θα ασκήσει έφεση κατά της διαταγής, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την επιδημία του κοροναϊού στο Ιράν καθώς οι αρχές έχουν δώσει προσωρινή άδεια απουσίας σε 54.000 κατάδικους υπό τον φόβο ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω των φυλακών της χώρας. Προς το παρόν, τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει στοιχεία για την υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι το There is No Evil, που προβλήθηκε προς το τέλος της φετινής Berlinale, καταδικάζει την εκτέλεση των αντιφρονούντων στο Ιράν υπό το πρίσμα διαφορετικών ιστοριών που ασχολούνται με την προσωπική ελευθερία σε ένα δεσποτικό καθεστώς. 

Ο Ρασούλοφ δεν ήταν σε θέση να παρευρεθεί στο Βερολίνο. Από το 2017 του έχει απαγορευτεί η έξοδος από το Ιράν όπως και η υλοποίηση ταινιών για τα επόμενα 20 χρόνια με την κατηγορία της αντι-καθεστωτικής προπαγάνδας εξαιτίας των προηγούμενων ταινιών του.  Το There Is No Evil γυρίστηκε μυστικά, σαν τέσσερις ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους, προκειμένου ο σκηνοθέτης να μην τραβήξει την προσοχή των αρχών.

Οι διοργανωτές της Berlinale άφησαν προς τιμήν του κενό ένα κάθισμα με το όνομα του στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου για την ταινία του. Η κόρη του Ρασούλοφ, Μπαράν, δέχθηκε τη Χρυσή Άρκτο εκ μέρους του.

Χρυσή ΆρκτοςBerlinaleΜοχάμαντ Ρασούλοφ