Σινεμά|26.10.2018 10:58

Η ιστορία του «Γιουναμπόμπερ» επαναλαμβάνεται στις ΗΠΑ (vid)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το 1978, o Ted Kaczynski έστειλε «βόμβα - γράμμα» στον καθηγητή μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Northwestern, Buckley Crist. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της πανεπιστημιούπολης, Terry Maker, άνοιξε το «πακέτο» με την βόμβα, η οποία εξερράγη, προκαλώντας σοβαρά τραύματα στο αριστερό του χέρι. Μέσα στα επόμενα 17 έτη, απέστειλε άλλοτε ταχυδρομικά, άλλοτε δια χειρός, μια σειρά από αυτοσχέδιες, σύνθετες εκρηκτικές κατασκευές, πολύπλοκα δομημένες, οι οποίες επέφεραν τον θάνατο σε 3 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισαν άλλους 23. Στόχος του ήταν πανεπιστήμια, καθηγητές, αεροπορικές εταιρίες και εταιρείες πληροφορικής.

Ωστόσο, οι πρώτες δεκαετίες της ζωής του Kaczynski δεν προμήνυαν σε τίποτε τη μετέπειτα εξέλιξή του σε κατά συρροή δολοφόνο. Σε ηλικία 16 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμό νοημοσύνης και η βαθμολογία του ήταν τόσο υψηλή που το Χάρβαρντ του πρόσφερε υποτροφία για να σπουδάσει μαθηματικά. Το 1967, σε ηλικία 25 ετών άρχισε να διδάσκει στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Δύο χρόνια αργότερα, θα παραιτηθεί και αφού κάνει κάποια μαθήματα επιβίωσης θα απομονωθεί σε μια μικρή καλύβα, χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό, στη Μοντάνα και θα αρχίσει τη δράση του με την κατασκευή και αποστολή βομβών.

«Η τρομοκρατία του ενός, είναι ο απελευθερωτικός αγώνας του άλλου», έλεγε ένα παλιό ρητό. Το 1995, ο Kaczynski έστειλε ένα πυκνογραμμένο κείμενο 35.000 λέξεων για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας με τίτλο «Η βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της». Ο ίδιος απαίτησε να δημοσιευτεί στους New York Times και The Washington Post αν η κυβέρνηση ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις του. Τελικά, το πόνημά του δημοσιεύτηκε με τίτλο «Το μανιφέστο του Unabomber».

Το έργο του Kaczynski χαρακτηρίζεται από οικολογικό αναρχισμό, τεχνοφοβία, αντιαριστερισμό και μίσος για την βιομηχανική ανάπτυξη. Τα πρώτα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην ψυχολογία της Αριστεράς, ενώ στα επόμενα κεφάλαια σημειώνει πως το βιομηχανικό σύστημα έκλεψε την αυτονομία των ανθρώπων, τους απέκοψε από τη φύση και τους έκανε να συμπεριφέρονται με τρόπο μη ανθρώπινο. Η δημοσίευση του μανιφέστου, όμως, ήταν και η αρχή του τέλους για τη δράση του Kaczynski. Ο αδελφός του, David, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, καθώς γνωρίζει τις απόψεις του και τον καταδίδει.

Ted Kaczynski

Ο Kaczynski καταδικάζεται οκτάκις σε ισόβια και οι αστυνομικές αρχές τον μεταφέρουν στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Alcatraz of the Rockies» στο Κολοράντο. Μέχρι σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, μένει δραστήριος, έχει γράψει δεκάδες διατριβές, ενώ αλληλογραφεί με τον έξω κόσμο και παίρνει θέση για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, όπως την Αλ Κάιντα, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Το 2017, η ζωή του έγινε μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων με τίτλο «Manhunt: Unabomber» από το Netflix σε συνεργασία με το Discovery. Η ιστορία κινείται σε δυο χρόνους, το παρελθοντικό, που ο αναλυτής διώκει τον εγκληματία και στο παρόν που ο εγκληματίας έχει πλέον συλληφθεί και ο αναλυτής πάει να τον συναντήσει για να τον πείσει να δηλώσει την ενοχή του. Το ρόλο του Jim Fitzgerald ερμηνεύει ο Sam Worthington (Avatar, Clash of the Titans, Terminator Salvation), ενώ τον δράστη ερμηνεύει ανατριχιαστικά ο Paul Bettany (Κώδικας Ντα Βίντσι, Avengers, Priest). Ο τελευταίος καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να μας μεταφέρει τον θυμό πίσω από το ήρεμο προσωπείο, την ευτυχία πίσω από τον χορό ανάμεσα στην φύση, την απελπισία πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αλλά και να μας κάνει να συμπαθήσουμε κάποιον που δολοφόνησε αθώους ανθρώπους.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, επιχειρείται ξανά τρομοκρατική επίθεση, παρόμοια με αυτή του «Γιουναμπόμπερ», με «δέματα-βόμβες» στις ΗΠΑ. Παραλήπτες των δεμάτων είναι ο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και άλλα εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών. Τα πακέτα, που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εκ των οποίων κανένας δεν εξερράγη, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του FBI, που διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των αποστολέων.

τρομοκρατίασειράΗΠΑ