Σινεμά|08.03.2020 11:56

«The Family Man»: Νοκ άουτ ο πράκτωρ 007, σπάει ταμεία ο Ινδός Μποντ

Άντα Δαλιάκα

Είναι υπερκατάσκοπος, τα βάζει µε την παγκόσµια τροµοκρατία, αλλά η οικογένειά του ούτε που φαντάζεται τα κατορθώµατά του. Ο ξεχωριστός συνδυασµός δράσης, ρεαλισµού, δράµατος και κωµωδίας της νέας σειράς του Μπόλιγουντ «The Family Man» κάνει πάταγο στην Ινδία, στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες του κόσµου και είναι το νέο ατού της Amazon στον ανταγωνισµό.

Ο αντι-Τζέιμς Μποντ είναι Ινδός

Έχοντας πάρει δυσµενή µετάθεση στην επαρχία του Κασµίρ, έπειτα από µια αποτυχηµένη αποστολή στη Βοµβάη, ο κυβερνητικός πράκτορας Σρίκαντ Τιουάρι είναι ένας υπεράνθρωπος της ινδικής κατασκοπείας, του οποίου τα κατορθώµατα ούτε που φαντάζεται η οικογένειά του. Ενας διαφορετικός Τζέιµς Μποντ, αντι-Τζέιµς Μποντ για την ακρίβεια, που όταν καλεί τα βράδια τη σύζυγο και τα παιδιά του, εκείνοι ούτε που του δίνουν σηµασία, προτιµώντας να ανακαλύψουν τον νέο φορητό υπολογιστή που µπήκε στο σπίτι (ύποπτο δώρο από συνάδελφο της συζύγου). Είναι τόσο ενθουσιασµένοι που παρατούν το τηλέφωνο και ξεχνούν τον µπαµπά, ο οποίος στα µάτια της οικογένειας δεν είναι παρά ένας δηµόσιος υπάλληλος.

«Το εκλεπτυσµένο στυλ της σκηνοθεσίας είναι σπάνιο για τα δεδοµένα όχι µόνο της µικρής αλλά και της µεγάλης οθόνης στην Ινδία και βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για όσους έχουν παρόµοιες φιλοδοξίες στον χώρο του streaming»

Ο µπαµπάς όµως, όπως λίγοι γνωρίζουν, είναι στα κρυφά υπερκατάσκοπος. Στην αποµακρυσµένη θέση του καταστρώνει το εκπληκτικό σχέδιο που θα µπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη ενός ανώτατου στελέχους του ISIS... Ως λαγωνικό της Αντιτροµοκρατικής και της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών έχει το αλάνθαστο ένστικτο να εξουδετερώνει τροµοκράτες µέσα και έξω από την Ινδία.

Ο Σρι Τιουάρι, τον οποίο υποδύεται ο 50χρονος ηθοποιός Μανότζ Μπαπαγιέ, είναι ο «Οικογενειάρχης» ή όπως είναι ο αγγλικός τίτλος της σειράς «The Family Man» αυτοπροσώπως. Η πρώτη -αποτελούµενη από 10 επεισόδια- τηλεοπτική σεζόν της σειράς στην πλατφόρµα του Amazon Prime κάνει πάταγο στην Ινδία, στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες του κόσµου. Η απήχησή της της έχει δώσει τον εναλλακτικό τίτλο «Η απάντηση των Ινδών στον Βρετανό πράκτορα 007» και είναι, φυσικά, ένας άσος στο µανίκι της Amazon στον ανταγωνισµό του streaming.

Ο ξεχωριστός συνδυασµός δράσης, ρεαλισµού, δράµατος και κωµωδίας από τους σκηνοθέτες του Μπόλιγουντ και δηµιουργούς Raj Nidimoru και Krishna DK έφερε τη σειρά στην πρώτη γραµµή των διεθνών παραγωγών της πλατφόρµας που έδωσε το «πράσινο φως» για τη δεύτερη σεζόν το φθινόπωρο του 2020. Ο στόχος είναι το ολοένα και αυξανόµενο παγκόσµιο δίκτυο τηλεθεατών.

Ενα από τα πλεονεκτήµατα του «Family Man» για την Ινδία είναι ότι φέρνει το παγκόσµιο κοινό σε επαφή µε τις θετικές πτυχές του ινδικού πολιτισµού. Ο Σρι έχει έναν διαπολιτισµικό γάµο µε τη σύζυγό του, Σουκίτρα Τιουάρι (την υποδύεται η 35χρονη σταρ Πριγιαµάνι), η οποία κατάγεται από την περιοχή Ταµίλ της Νότιας Ινδίας, που έχει τη δική της γλωσσική διάλεκτο, ενώ ο ίδιος µάχεται ηρωικά κατά της τροµοκρατίας στην περιοχή του Κασµίρ, πιστός στα ιδανικά του πατριωτισµού και, φυσικά, στο πρότυπο ενός έθνους ενωµένου.

Οι κριτικοί έχουν επαινέσει τον «Οικογενειάρχη» για όλους αυτούς τους λόγους, καθώς και για τον επιδέξιο -σε έναν βαθµό- χειρισµό της πολυπλοκότητας τόσο της κυβερνητικής γραφειοκρατίας όσο και της τροµοκρατίας στην περιοχή. Στην πραγµατικότητα οι υλικοτεχνικοί και οικονοµικοί περιορισµοί στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας είναι τέτοιοι που η σειρά προσφέρει µια διαφορετική ταύτιση για τον µέσο Ινδό. «Σε ένα επίπεδο είµαστε όλοι Σρίκαντ. Αν µόνο οι γύρω µας µπορούσαν να µάθουν το µεγαλύτερο µυστικό µας: ότι είµαστε αυτοί που κρατούν τον κόσµο στη θέση του» σχολίασε αναφορικά µε τη σειρά και την αναπαράσταση της πραγµατικότητας της χώρας ο Ινδός κριτικός κινηµατογράφου και σεναριογράφος Raja Sen. 

Δεν είναι λίγοι, όπως προείπαµε, και όσοι επαινούν τη σειρά για την τόλµη µε την οποία αντιµετωπίζει την τροµοκρατία ως κάτι που προέρχεται και µέσα από την Ινδία και όχι -κατά το κυρίαρχο στερεότυπο- ως µια σκοτεινή δύναµη που προέρχεται µόνο εκτός συνόρων. Τα τελευταία χρόνια η κυρίαρχη αντίληψη στις τηλεοπτικές σειρές είναι ότι οι τροµοκράτες είναι κυρίως ισλαµιστές και προέρχονται από άλλες χώρες, επισηµαίνουν πολλοί. Αυτό που καθιστά τη σειρά ξεχωριστή είναι ότι αναστρέφει την αφήγηση και αναγκάζει τον θεατή να αντιµετωπίσει τη σκληρή αλήθεια του εσωτερικού εχθρού.

Το «Family Man» φέρνει, επίσης, τις ινδικές συλλογικές ευαισθησίες στη διεθνή σκηνή, µε υψηλά τηλεοπτικά στάνταρ – µια νίκη για την ινδική κουλτούρα στο σύνολό της. «Είναι έξυπνο και εκπληκτικά καλοφτιαγµένο», σχολιάζεται συχνά.

Η σειρά είναι ακόµη από τις λίγες ινδικές παραγωγές που µπορούν να θεωρηθούν παγκόσµιας κλάσης. Το εκλεπτυσµένο στυλ της σκηνοθεσίας είναι σπάνιο για τα δεδοµένα όχι µόνο της µικρής αλλά και της µεγάλης οθόνης στην Ινδία και βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για όσους έχουν παρόµοιες φιλοδοξίες στον χώρο του streaming. Για τους γνώστες του Μπόλιγουντ το streaming ευθύνεται για τη βελτίωση της παραγωγής, επιτρέποντας µεγαλύτερους προϋπολογισµούς, ώστε ταλαντούχοι σκηνοθέτες να έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο όραµά τους, όπως πιστοποιεί και η έτερη φιλόδοξη περιπέτεια κατασκοπείας made in India, η σειρά «Bard of Blood», που, µε έναν διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισµό ως εχέγγυο, προβάλλεται στην ανταγωνιστική πλατφόρµα του Netflix. Από εδώ και στο εξής το ενδιαφέρον στρέφεται στην εξέλιξη της βιοµηχανίας του Μπόλιγουντ σε σχέση µε το streaming, µε το «Family Man» να αποτελεί το ιδεατό πρότυπο τηλεοπτικής σειράς.

Τζέιμς ΜποντAmazonThe Family ManΜπόλιγουντ