Σινεμά|17.03.2020 16:38

«The Good Place»: Η κωμική σειρά που απαντά στo αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο

Newsroom

Η κωμική σειρά «The Good Place», που διατίθεται στην πλατφόρμα του Netflix, έκανε πρεμιέρα στο NBC και είναι ίσως μια από τις πιο έξυπνες και πετυχημένες σειρές του καναλιού. Λόγω ενός λάθους, η εγωκεντρική Έλενορ Σέλστροπ φτάνει στο «Καλό Μέρος» μετά τον θάνατό της. Αποφασισμένη να μείνει, προσπαθεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη οπτική της μεταθανάτιας ζωής, που ισχυρίζεται πως τελικά υπάρχει «Παράδεισος», με το όνομα «Το Καλό Μέρος» (The Good Place) και αντίστοιχα «Κόλαση» που ακούει στο όνομα «The Bad Place», δηλαδή «Το Κακό Μέρος». Αυτός ο Παράδεισος είναι πολλές γειτονιές στις οποίες οι άνθρωποι ζουν στα σπίτια των ονείρων τους και γνωρίζουν την αδερφή ψυχή τους - το άλλο τους μισό.

Η πρωταγωνίστρια ξυπνά μια μέρα σε αυτήν την πραγματικότητα (αφού έχει πεθάνει) και συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει λάθος και πως κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο Bad Place. αφού έχει κλέψει τη θέση κάποιας άλλης. Επειδή φοβάται να το πει γιατί δεν θέλει να καταλήξει στην Κόλαση θα κάνει τα πάντα για να μείνει στη Γη της Επαγγελίας, ακολουθώντας το αμερικανικό μότο «fake it 'till you make it» (προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις). Η σειρά ξεχώρισε για τις κωμικές σκηνές της αλλά και για τη δημιουργική χρήση των θεωριών περί ηθικής.

Μάλιστα προσωπικότητες της φιλοσοφίας όπως ο Καντ, ο Κίρκεγκορ, ο Αριστοτέλης κ.αλ. αποτελούν σημεία αναφοράς σε πολλά επεισόδια, ενώ στην πλοκή ενσωματώνονται γνωστά φιλοσοφικά διλήμματα και διανοητικά πειράματα. 

Ο 44χρονος δημιουργός της σειράς Michael Schur (κάτοχος Emmy για το «Saturday Night Live») προσπάθησε να κάνει τον τρόπο ανάπτυξης των επεισοδίων τέτοιο που να θυμίζει κάπως το «Lost». Έτσι, σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε flashback των χαρακτήρων από τις προηγούμενες ζωές τους, αλλά και το τέλος κάθε επεισοδίου γίνεται η ανατροπή.

Την Ελεανορ ερμηνεύει η 39χρονη Κρίστεν Μπελ, ρόλο για τον οποίο έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερης Ηθοποιού σε Τηλεοπτική Σειρά, Μιούζικαλ ή Κωμωδία. Την Ελεανορ παλισιώνουν: ο Chidi, ένας καθηγητής πανεπιστημίου από τη Νιγηρία που έχει ειδικευτεί σε θέματα ηθικής και φιλοσοφίας, η Tahani, μια πολυταξιδεμένη και πλούσια φιλάνθρωπος από το Πακιστάν που έχει μεγαλώσει στην Αγγλία, ο Jianyu, ένας βουδιστής μοναχός από την Ταϊβάν που έχει δώσει όρκο σιωπής από 8 χρονών, η Janet, η πλοηγός σ’ αυτή την πραγματικότητα που ξέρει κάθε πληροφορία στο σύμπαν και είναι προγραμματισμένη να εκτελεί κάθε διαταγή και τέλος ο Michael, που είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της γειτονιάς του “The Good Place” και ο οποίος προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στους ανθρώπους και να τους καταλάβει.

   

NetflixThe Good Place