Σινεμά|09.04.2020 18:30

Αριάν Λαμπέντ στο Έθνος της Κυριακής: «Είναι τρέλα αυτό που ζούμε»

Άντα Δαλιάκα

«Τριγωνομετρία» ή στα αγγλικά «Trigonometry»: Η νέα µίνι σειρά του BBC, µε τη σκηνοθετική πινελιά της σκηνοθέτιδας, σεναριογράφου και παραγωγού Αθηνάς Τσαγγάρη Attenberg», «Chevalier») σε πέντε από συνολικά οκτώ επεισόδια και τη χάρη της Γαλλοελληνίδας πρωταγωνίστριας Αριάν Λαµπέντ Attenberg», «Αλπεις», «Ο αστακός», «Assassin’s Creed»), µας πάει µια βόλτα µέχρι το µητροπολιτικό Λονδίνο του 21ου αιώνα, όπου χτυπάει γρήγορα η καρδιά τριών διαφορετικών σύγχρονων 30άρηδων. Στις µέρες της πανδηµίας και της καραντίνας που διανύουµε, η σειρά, που πρόσφατα πραγµατοποίησε την πρεµιέρα της στο 70ό Φεστιβάλ του Βερολίνου, αποτελεί µία από τις πιο κοινωνικοπολιτικά ευαίσθητες, καθώς και αβίαστα σέξι, τηλεοπτικές δηµιουργίες που µπορεί κανείς να παρακολουθήσει από το σπίτι.

Το σενάριο υπογράφουν οι Ντάνκαν ΜακµίλανThe Crown») και Εφι ΓουντςBrexit») και την παραγωγή οι Τέσα Ρος και Τζούλιετ Χάουελ. Τη σκηνοθεσία στα τελευταία τρία επεισόδια της σειράς υπογράφει η Στέλα Κοράντι, ενώ τη µουσική ο Ελληνας συνθέτης Αλέξης ΓράψαςEmpire»). Η Αριάν Λαµπέντ µας δίνει µια γεύση της σειράς τηλεφωνικά. Η ίδια είναι ανήσυχη, καθώς έχει µόλις επιστρέψει στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, έπειτα από την ξαφνική διακοπή των γυρισµάτων της νέας γαλλικής σειράς στην οποία πρωταγωνιστεί. «Ηταν σκληρό, στενοχωρήθηκα πολύ» µας λέει. «Συνέβη σε µια πολύ καλή στιγµή στη ζωή µου, αλλά είναι µια τρέλα αυτό που ζούµε και πρέπει να το πάρουµε σοβαρά» σχολιάζει αγχωµένη κι αυτή, χωρίς, όπως παραδέχεται, να έχει σαφή ιδέα για το τι θα κάνει τις επόµενες µέρες ή πότε θα ξαναδεί την οικογένειά της που είναι στη Γαλλία.

Αφήνουµε, όµως, τη δυστοπική πραγµατικότητα έξω από τη συνοµιλία µας. Η ηθοποιός σχολιάζει πως από την πρώτη στιγµή είδε στο πολυεπίπεδο σενάριο της «Τριγωνοµετρίας» ρεαλισµό και ειλικρινή στάση απέναντι στα προβλήµατα της γενιάς των 30 του σύγχρονου αστικού πολιτισµού.

Το «Trigonometry» εκτυλίσσεται στο Δυτικό Λονδίνο, όπου ένα ερωτευµένο ζευγάρι Βρετανών (η Τζέµα, σεφ µε αγωνίες για το µέλλον του καφέ που διατηρεί, και ο Κίραν, διασώστης ασθενοφόρου) αποφασίζει να ανοίξει την πόρτα του διαµερίσµατός του σε έναν τρίτο άνθρωπο: την όµορφη Γαλλίδα Ρέι, πρώην πρωταθλήτρια της συγχρονισµένης κολύµβησης. Η 30χρονη νεαρή, που αφήνει πίσω τους γονείς της, έπειτα από ένα ατύχηµα στην πισίνα, στην εναρκτήρια σεκάνς του πρώτου επεισοδίου, αποτελεί µια λύση για την αύξηση του εισοδήµατός τους, καθώς θα νοικιάζει ένα δωµάτιο του σπιτιού. Σε µια κρίσιµη στιγµή της ζωής της Τζέµα και του Κίραν, η Ρέι φέρνει τον έρωτα και την ανατροπή. Ανάµεσα στους τρεις ενοίκους του διαµερίσµατος γεννιέται ένα διαφορετικό τρίγωνο, κόντρα στις ισχύουσες κοινωνικές αντιλήψεις.

«Ενας από τους λόγους που ήθελα να παίξω στη σειρά ήταν η Αθηνά Τσαγγάρη, µε την οποία µου αρέσει πολύ να δουλεύω. Και ο τίτλος “Τριγωνοµετρία” και µόνο δείχνει ένα σενάριο σε διάφορα επίπεδα, παραπέµπει στην επιστήµη, στη φύση» σχολιάζει η Αριάν Λαµπέντ σχετικά µε τους λόγους που την κέντρισαν για να συµµετάσχει στη βρετανική σειρά. «Μου άρεσε επίσης που το σενάριο επεξεργαζόταν µια πιστευτή, ρεαλιστική εικόνα της δικής µου γενιάς, των 30άρηδων και κάτι, που ζουν στις µεγάλες πανάκριβες πόλεις σκεπτόµενοι διαρκώς τι θα κάνουν µε το µέλλον τους, ενώ πρέπει συγχρόνως να είναι έτοιµοι να αλλάξουν τη ζωή τους ανά πάσα στιγµή. Ο τρόπος που επέλεξε να τα δει όλα αυτά η Αθηνά έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Η σειρά µιλάει, επίσης, για το σεξ και το πάθος µε απλότητα και τρυφερότητα».

Η χαµαιλεοντική Ρέι της Λαµπέντ είναι ένα κορίτσι που πιάνει το κουβάρι της ζωής από την αρχή. Αφήνει πίσω τον πρωταθλητισµό, τη ζωή στο νερό και βγαίνει στη… στεριά. Σε ένα Λονδίνο που αλλάζει, σε µια ρευστή κοινωνική πραγµατικότητα. «Ο χαρακτήρας που υποδύοµαι είναι µια Γαλλίδα η οποία ζει στο Λονδίνο που “χωνεύει” εθνικότητες από παντού – µια επίκαιρη αναφορά στον πολυπολιτισµικό χαρακτήρα της πόλης στην εποχή του Brexit» σηµειώνει η ηθοποιός, που φέρει και η ίδια αυτή την πολυπολιτισµική ταυτότητα έχοντας γεννηθεί στην Ελλάδα από Γάλλους γονείς, µεγαλώσει και σπουδάσει στη Γαλλία, εργαστεί στο ελληνικό θέατρο και το ελληνικό σινεµά και µετακοµίσει πλέον στο Λονδίνο µε τον σύζυγό της, τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιµο.

«Κι εγώ είμαι μια ξένη παντού, όπου κι αν ζω»

«Το γεγονός ότι ο χαρακτήρας που υποδύοµαι είναι µια αθλήτρια της συγχρονισµένης κολύµβησης ήταν µια πρόκληση για µένα. Με δυσκόλεψε πολύ η συγχρονισµένη κολύµβηση γιατί δεν είχα χρόνο να δουλέψω πάνω σε αυτό όσο ήθελα, οι ρυθµοί της τηλεόρασης είναι γρήγοροι και εµείς ακολουθούσαµε τη γλώσσα των ηρώων, τον επιτακτικό ρυθµό επικοινωνίας. Η Ρέι είναι µια γυναίκα που προέρχεται από το νερό και πρέπει να βγει από τη γυάλα της, να ζήσει στη γη. Είναι µια ξένη – αυτό µε συγκινεί πολύ, επειδή κι εγώ είµαι µια ξένη παντού, όπου κι αν ζω. Κι αυτό µου αρέσει. Δεν ζω στη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια, όµως µου αρέσει να ζω στην Αγγλία κι ας είµαι ξένη, µου αρέσει να είµαι στην Ελλάδα κι ας είµαι και εδώ ξένη. Σε αυτό µοιάζουµε µε τη Ρέι. Είναι, όπως είπα, πολύ γενναία, έτοιµη να ξεκινήσει από το µηδέν, να δει µια αγάπη που δεν είναι σωστή µε τα κοινωνικά στάνταρ. Θα ήθελα κι εγώ να είµαι τόσο γενναία σε όλα τα επίπεδα στη ζωή µου. Η Ρέι αποτελεί έµπνευση για εµένα ως γυναικείο πρότυπο».

«Με τη µατιά της Αθηνάς το σεξ έχει κάτι το απλό. Το προσεγγίσαµε µε τον ίδιο τρόπο που θα ετοιµάζαµε ένα δείπνο. Είναι αδέξιο, αστείο, τρυφερό, γι’ αυτό και µας ήταν εύκολο».

Η Αριάν Λαµπέντ συµπληρώνει, επίσης, ότι τα ερωτήµατα που θέτει η σειρά ξεπερνούν την τυπικότητα µιας σειράς του BBC. «Πώς είναι µια σχέση σήµερα, ποιες µορφές µπορεί να πάρει η αγάπη, ποιες µορφές η οικογένεια που διάλεξες και τι σχέση αποκτάς µαζί της;» είναι µερικά από τα ερωτήµατα που προκύπτουν στη σχέση των τριών εραστών και φίλων, τους οποίους υποδύονται οι Γκάρι Καρ και Ταλίσα Τεξέιρα µαζί µε τη Λαµπέντ.

Το σεξ στη σειρά δεν είναι καθόλου προκλητικό. Ισα ίσα που αποδίδεται µε τον πιο φυσικό τρόπο. «Με τη µατιά της Αθηνάς το σεξ έχει κάτι το απλό. Το προσεγγίσαµε µε τον ίδιο τρόπο που θα ετοιµάζαµε ένα δείπνο. Είναι αδέξιο, αστείο, τρυφερό, γι’ αυτό και µας ήταν εύκολο. ∆εν υπήρχε κανένα άγχος γύρω από αυτό. Είχε µια αβίαστη χορογραφία και ήταν ένας ωραίος τρόπος να µιλήσουµε για τη ζωή. Με χιούµορ, χωρίς την πρόκληση του σοκ, σαν να τρως ένα κέικ. Και είναι µέρος των όσων επεξεργάζεται η σειρά για το πώς µπορείς να κάνεις µια νέα αρχή, να “κολυµπήσεις” ξανά, να ζήσεις απλά».

Η Αριάν Λαµπέντ ζει το τώρα, όπως και οι περισσότεροι από εµάς, ελπίζοντας ότι θα τελειώσει σύντοµα η παγκόσµια περιπέτεια της πανδηµίας. Στα άµεσα σχέδιά της, πάντως, δεν είναι ακόµα µία ταινία µε τον Γιώργο Λάνθιµο – οι δυο τους συνεργάστηκαν ως ζευγάρι µπροστά από την κάµερα για το «Attenberg» (2010) της Τσαγγάρη (η Λαµπέντ βραβεύτηκε µε το κύπελο Volpi στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ερµηνεία της), αλλά και στις «Αλπεις» (2011) και στον «Αστακό» (2015) εκείνου. Τώρα τραβούν χωριστούς δρόµους στη… σκηνοθεσία. «Οχι, δεν θα δουλέψουµε µαζί» αποκαλύπτει η ίδια. «Κάνω αυτή τη γαλλική σειρά – δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσει ξανά. Μετά θέλω να γράψω και να σκηνοθετήσω µια µεγάλου µήκους ταινία». Θα είναι η πρώτη της σκηνοθεσία ταινίας µεγάλου µήκους έπειτα από το µικρού µήκους «Olla». «Προς το παρόν είµαι στην Ελλάδα. Ζω κι εγώ µέρα µε τη µέρα» µας λέει. 

  • H σειρά «Trigonometry» έκανε πρεµιέρα αποκλειστικά στην Cosmote TV την Πέµπτη 19 Μαρτίου µε διπλό επεισόδιο (23.00 & 00.00) και κάθε Πέµπτη βράδυ στις 23.00 θα προβάλλεται ένα νέο επεισόδιο στο Cosmote Series HD. Ταυτόχρονα µε την προβολή τους  στο κανάλι, τα επεισόδια θα είναι διαθέσιµα και µέσα από τη δωρεάν, on demand  υπηρεσία Cosmote TV Plus.

Αριάν ΛαμπέντTrigonometryBBCσυνδρομητική τηλεόρασηCosmote TV