Σινεμά|27.03.2020 13:56

Ο πολιτισμός αποχαιρετά τον Αντώνη Παπαδόπουλο

Μαρία Ριτζαλέου

Όταν το περασμένο καλοκαίρι οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν τον Αντώνη Παπαδόπουλο, μάθαιναν ότι εκείνος έδινε μάχη με τον καρκίνο. Την αρχική έκπληξη, διαδέχτηκε η θλίψη γιατί η μάχη ήταν δύσκολη. Ο 64χρονος σκηνοθέτης πάλεψε γενναία και μέχρι τέλους ήταν όρθιος. Τον Ιανουάριο τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για την προσφορά του στον πολιτισμό και στον χώρο του κινηματογράφου και ήταν εκεί. Στο πρόσωπό του βραβεύτηκε η ψυχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μιας και ο ίδιος μέσα από τον θεσμό που συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την δική του προσωπική διαδρομή και έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη και την ενθάρρυνση των νέων Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους. Δίδαξε στη Σχολή Κινηματογράφου Χατζίκου και στην Σχολή Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., ενώ από το 1985 συμμετείχε στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση.

Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του από το 1999, μέχρι και σήμερα που τον λύγισε η επάρατη νόσος κι εκτός το Φεστιβάλ Δράμας που μένει "ορφανό", ανολοκλήρωτη άφησε και την νέα ταινία μυθοπλασίας "Άγουρα Πορτοκάλια". Επιπλέον δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δει την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.

Στην ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Τασινιών Μικρού Μήκους Δράμας αναφέρει πως "υπήρξε ψυχωμένος μαχητής και στην μεγάλη περιπέτεια της υγείας του" και ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας «Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο συλληπητήριο μήνυμά της αναφέρει ότι "ο Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε την ταινία μικρού μήκους, τόσο ως δημιουργός, όσο και ως υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών στα πρώτα τους βήματα. Πολλοί σκηνοθέτες μας οφείλουν και σε εκείνον την εξέλιξη τους. Με τις πρωτοβουλίες του και την δραστηριότητά του, η Δράμα είναι σήμερα ο χώρος  της ετήσιας συνάντησης των μικρομηκάδων τόσο της Ελλάδας όσο και των διεθνών δημιουργών".

"Ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, στήριξε το ελληνικό σινεμά με πάθος. Ήταν δημιουργός που αγάπησε τους δημιουργούς. Ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των νέων σκηνοθετών. Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην πολύχρονη πορεία του στο Φεστιβάλ Δράμας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του θεσμού και στήριξε τους μικρομηκάδες με επιμονή και αφοσίωση. Στη σύζυγό του Κάλλη, εργαζόμενη και φίλη του Φεστιβάλ και στην κόρη του Ιωάννα, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ θα βρίσκονται στο πλευρό τους", τονίζεται στο μήνυμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σημειώνει ότι "το αποτύπωμά του Αντώνη Παπαδόπουλου καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του θεσμού. Επί των ημερών του το Φεστιβάλ Δράμας έγινε και διεθνές, επιτρέποντας στον κινηματογράφο και στις δράσεις γύρω από αυτόν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης που αδιαλείπτως το φιλοξενεί". Η κηδεία του Αντώνη Παπαδόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 12.30 στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Φεστιβάλ Ταινιών ΔράμαςΑντώνης Παπαδόπουλος