Σινεμά|13.04.2020 12:02

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Kubrick by Kubrick» για τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Newsroom

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ αφηγείται την ιστορία της ζωής του και της καριέρας του στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Kubrick by Kubrick» που ήταν προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα μέσα στον Απρίλιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca. Το φεστιβάλ αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το φιλμ σε σκηνοθεσία του Γκρέγκορι Μονρό, περιλαμβάνει αποκλειστικά γυρίσματα και συνεντεύξεις με τον Κιούμπρικ σε διάστημα 30 ετών. «Στην μυθοπλασία, χρειάζεται να έχεις σύγκρουση» λέει ο σπουδαίος δημιουργός στην εναρκτήρια σκηνή του τρέιλερ. 

Ενθύμια και αντικείμενα από τις ταινίες του Κιούμπρικ παρελαύνουν στην οθόνη: το κράνος πάνω στο οποίο είναι γραμμένο «Born to Kill» από τo «Full Metal Jacket», τα σε σχήμα καρδιάς γυαλιά ηλίου που φορούσε η Σου Λάιον στην «Λολίτα», η μάσκα μέλους νεανικής συμμορίας που φορούσε ο Άξελ/Μάλκολμ ΜακΝτάουελ στο «Κουρδιστό πορτοκάλι».

«Αν ο Στάνλεϊ σε εμπιστεύεται, είσαι εντάξει» λέει ο ΜακΝτάουελ. «Αν όχι, πρόσεχε».

Στο απόσπασμα μιας συνέντευξης η νεαρή Σέλεϊ Ντιβάλ («Η λάμψη») σχολιάζει: «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα ξανακάνει πάνω από 15 λήψεις». Η Ντιβάλ είχε μιλήσει για τη διένεξή της με τον Κιούμπρικ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το 1980, της κινηματογραφικής μεταφοράς της «Λάμψης» του Στίβεν Κινγκ.  Η ταλαιπωρία της από τον Κιούμπρικ «συντελούσε στο να ενισχύει το συναίσθημα και τη συγκέντρωση, γιατί έβγαζε θυμό...Το ήξερε αυτό και ήξερε ότι, κάνοντάς το, έπαιρνε περισσότερα από μένα. Άρα, ήταν κάτι σαν παιχνίδι».

Kubrick by KubrickΣτάνλεϊ ΚιούμπρικTribeca Film Festival