Πολιτισμός|06.05.2020 14:48

Ηλικιωμένοι στην Αττική συζητούν για την σύγχρονη τέχνη

Newsroom

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την seveneleven ομάδα θέατρου- η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας για άτομα τρίτης ηλικίας- καθιστά την τέχνη προσβάσιμη σε μία κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί το Μουσείο: τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία

Μέσα από τη νέα ψηφιακή δράση «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» και με όχημα τη σπάνια Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, τα άτομα τρίτης ηλικίας θα έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της, ενώ θα συμμετάσχουν και σε ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε έργα τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που διαμένουν στα κατά τόπους γηροκομεία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην άρση αποκλεισμού της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από δράσεις που προωθούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Η τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό και μέρος του οράματος του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι να παρέχει σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Μάλιστα, από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, έως και τον Μάρτιο του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη εβδομαδιαία δράση «Παιχνίδι για μεγάλους στο Μουσείο» (σχεδιασμός-υλοποίηση: seveneleven ομάδα θέατρου), με στόχο τη βιωματική εξοικείωση των ατόμων τρίτης ηλικίας με τον κόσμο της τέχνης.

Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες θα επιλέγουν ένα έργο τέχνης από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Την εισαγωγική παρουσίασή του θα ακολουθεί ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες θα πραγματοποιείται μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση θα ολοκληρώνεται με την επίσημη παρουσίαση του έργου. Οι «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Μαΐου και θα προσφέρονται ψηφιακά σε μη κερδοσκοπικές δομές της Αττικής, εντελώς δωρεάν.

Ψηφιακή ΑφήγησησυζήτησηΊδρυμα Γουλανδρή