Πολιτισμός|18.05.2020 14:14

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού σε 542 σελίδες

Newsroom

«Ιστορία και Πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού» είναι ο τίτλος της επίτομης επετειακής έκδοσης του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, που κυκλοφορεί ενόψει και τις Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Το έργο, σε επιμέλεια Θανάση Γεωργιάδη, περιλαμβάνει κείμενα ιστορικά και πολιτιστικά 30 αξιόλογων συγγραφέων και συμβούλων έκδοσης, ενώ καλύπτουν χρονολογικά την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία και τον ξεριζωμό, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Με την έκδοση αυτή των 542 σελίδων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες, και κυρίως στον Ποντιακό Ελληνισμό, να αποκτήσουν ένα επίτομο σύγχρονο και διαχρονικό ιστορικό έργο για τον Πόντο.

Παράλληλα, από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία μόλις κυκλοφόρησε το ιστορικό βιβλίο  «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή» του αρχαιολόγου και ιστορικού Πέτρου Μεχτίδη. Ο συγγραφέας περιγράφει τα γεγονότα από το 1918 ως τη Συνθήκη της Λοζάνης, με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από την συλλογή του. Σκοπός του είναι να ερευνήσει αν υπήρχε δυνατότητα ή πιθανότητα ελληνικής επιτυχίας , πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις. 

Παρουσιάζεται: η προϊστορία της ελληνικής παρουσίας, οι διπλωματικές διεκδικήσεις, η διαμάχη Βενιζελικών και Βασιλικών, η ιστορική απόβαση του 1919, οι θρίαμβοι του 1920 και 1921. Αναλύεται η αμφιλεγόμενη εκστρατεία προς την Άγκυρα, το δραματικό 1922 με την υποχώρηση, την Καταστροφή της Σμύρνης, τους διωγμούς και την προσφυγιά. Το βιβλίο κλείνει μια σύντομη ανάλυση της Συνθήκης της Λοζάνης, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γενοκτονία ΠοντίωνβιβλίοΜαλλιάρης-Παιδεία