Πολιτισμός|03.06.2020 16:55

Οι Πιερότοι του Κωστή Βελώνη: Aνώνυμoι πολίτες μέσα στο πλήθος

Newsroom

«Ghost Beggar», είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κωστή Βελώνη που θα φιλοξενηθεί στην Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα), από τις 10 Ιουνίου ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020, σε επιμέλεια Έφης Φαλίδα. Για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης παρουσιάζει σε μία έκθεση έργα που ανταποκρίνονται σε όλο το φάσμα των εικαστικών του μέσων: γλυπτά, σχέδια σε χαρτί και έργα σε καμβά. 

Η ιστορική φιγούρα του Πιερότου (Pierrot), ο οποίος έχει υποστεί συνεχείς μεταμορφώσεις, αλλά παραμένει δέσμιος της λευκής εμφάνισης και άβουλης στάσης του είναι στο επίκεντρο των γλυπτών, των σχεδίων και των ζωγραφικών έργων της έκθεσης του Κωστή Bελώνη. Με τη γνώριμη παθητικότητά του, ο  Πιερότος προσιδιάζει στον ανώνυμο πολίτη που εξαφανίζεται μέσα στο πλήθος. Από αυτήν την οπτική στο σύνολο τους, τα έργα σε αυτήν την έκθεση λειτουργούν ως δραματικές ασκήσεις εσωστρέφειας στο πολιτικό χώρο.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την εμφάνιση κάποιων ασπροβαμμένων ζητιάνων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς τα  τέλη του 2010 οι οποίοι, κατηφείς και αμίλητοι, τυλιγμένοι μ’ ένα λευκό σεντόνι, ζητούσαν ελεημοσύνη από τους περαστικούς χωρίς τη συνήθη ακροβατική δεξιοτεχνία των κλόουν και των διασκεδαστών δρόμου. Αποδυναμωμένοι, πένθιμοι και άβουλοι συνεισφέραν μ’ έναν ειρωνικό τρόπο στην παράδοση της  φιγούρας του πιερότου που επιδιώκει την αυτοκατάργησή του και περιφέρεται ως φάντασμα. 

O Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο London Consortium (Birkbeck College, ICA, AA, Tate) και Arts Plastiques/ Esthétiques στο Université Paris 8 (Maitrise, D.E.A). Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές Ιδιωτικές και Μουσειακές Συλλογές, όπως μεταξύ άλλων στο ΕΜΣΤ όπου και παρουσιάζεται ως τμήμα της έκθεσης της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

έκθεσηΚωστής ΒελώνηςΚαλφαγιάν