Πολιτισμός|04.06.2020 13:55

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Newsroom

Μια πλούσια, συναρπαστική και ασφαλής πρόταση για το καλοκαίρι, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είναι το Τελλόγλειο, που έκλεισε αιφνιδιαστικά, λόγω του κορονοϊού

Λίγο πριν ασφαλίσει τις πόρτες του, είχε εγκαινιαστεί η μεγάλη έκθεση με τα μνημειώδη γλυπτά του Ιταλού Νοβέλο Φινότι “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας», η οποία και θα μείνει ανοιχτή για λίγο καιρό ακόμη. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του, τα περισσότερα σε μάρμαρο Καράρα άλλα σε μαύρο Βελγίου, ροζ Πορτογαλίας και χαλκό. Κάποια από τα έργα είναι μεγάλων διαστάσεων και ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα.

Novelo Finotti, Μεγάλη Κόμπρα, 1991, χαλκός

Το κοινό θα δει την δεξιοτεχνική τεχνική του Φινότι στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρα, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του.

Ναταλία Θωμαϊδη, Φιγούρα στο άδειο σπίτι, 2020, λάδι σε μουσαμά, Ιδιωτική Συλλογή

Η άλλη μεγάλη έκθεση είναι αναδρομική της ζωγράφου Ναταλίας Θωμαϊδη και έχει τίτλο «Σπίτια & Άνθρωποι». Περιλαμβάνει περίπου 60 έργα που δείχνουν την 40χρονη διαδρομή της ζωγράφου στα εικαστικά δρώμενα της πόλης., ενώ δίνεται έμφαση στα έργα της τελευταίας δεκαετίας, όπου «Σπίτια και Άνθρωποι» πρωταγωνιστούν, κάτω από τον απόηχο της «Κίχλης» του Σεφέρη.

Μανόλης Τσομπανάκης, Πολυτεχνείο, 1978, Ρώμη, Σίδερο και οπλισμένο σκυρόδεμα

Στον αύλειο χώρο του Τελλόγλειου παρουσιάζονται 9 γλυπτά σε μεγάλο μέγεθος και διάφορα υλικά (μάρμαρο, ορείχαλκο, σίδερο, αλουμίνιο) των Κώστα Ανδρέου, Κώστα Δικέφαλου, Ανδρέα Κουλεντιανού, Κυριάκου Ρόκου, Αριστείδη Πατσόγλου, Μανόλη Τζομπανάκη, παράλληλα με τα μόνιμα εγκατεστημένα γλυπτά της Ναυσικάς Πάστρα, του Κώστα Ανδρέου και του Κωστή Γεωργίου.

Κώστας Ανδρέου, Pour un regard (Για ένα βλέμμα), 1965, ορείχαλκος

Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, οι επισκέπτες του Τελλόγλειου μπορούν να αγοράσουν μικρά γλυπτά-πορτρέτα του Νίκου Μπαχαρίδη και εξαιρετικά κοσμήματα-δημιουργίες του Κωστή Μπαχαρίδη, από το πωλητήριο, ενώ το υπαίθριο εστιατόριο «Ανφαν Γκατέ in Gouadeloupe», προσφέρει καφέ, ποτέ και φαγητό, ανοιχτό και ανανεωμένο. Το εξωτερικό αμφιθέατρο του Τελλογλείου που βρίσκεται στον πίσω χώρο του Ιδρύματος είναι έτοιμο και θα ανοίξει στο κοινό για εξαιρετικές βραδιές μουσικής και θεάτρου. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος τονίζουν ότι σε όλους τους χώρους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες και ενημερώνουν πως είναι απαραίτητη η κράτηση για την είσοδο στις εκθέσεις

Νοβέλο ΦινότιΤελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.εκθέσεις