Πολιτισμός|16.06.2020 12:51

Στα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς

Μαρία Ριτζαλέου

Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου ζωντανεύει ψηφιακά, οι αρχαιολόγοι συντροφεύουν το κοινό σε βραδινούς περιπάτους, ενώ παράλληλα τους ξεναγούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που, σαν τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Η επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης είναι μια μοναδική εμπειρία και χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η επισκεψιμότητα, τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2018 το επισκέφτηκαν περίπου 2 εκατ. άτομα και οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 113 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019, μέχρι τον Αύγουστο, είχαν περάσει την είσοδο του Μουσείου 1,3 εκατ. επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 2,9% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα 11 χρόνια λειτουργίας του το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020. Την ημέρα εκείνη το εισιτήριο εισόδου θα είναι μειωμένο στα 5€ από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ η περιοδική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης» θα συνεχιστεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με ελεύθερη είσοδο. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα παραμείνει ανοιχτό το Σάββατο 20 Ιουνίου ως τα μεσάνυχτα, αλλά απαιτείται κράτηση στο 210 9000915. Παράλληλα, ξεκινούν οι εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους. Οι παρουσιάσεις γίνονται με τη χρήση αποστειρωμένων ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper), τις οποίες το Μουσείο διαθέτει δωρεάν στους συμμετέχοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, την οποία οι επισκέπτες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν μαζί τους.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς (φωτ. Μουσείο Ακρόπολης)

Χρησιμοποιώντας ατόφιο χρυσάφι και ελεφαντόδοντο, ο Φειδίας φιλοτέχνησε το άγαλμα της πάνοπλης Αθηνάς Παρθένου, το οποίο τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του Παρθενώνα. Το άγαλμα έμεινε ως θρύλος στην ιστορία, επειδή δεν υπάρχει πια. Τα ίχνη του χάθηκαν τον 3ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι βάρβαροι επιδρομείς, Έρουλοι, έβαλαν φωτιά και κατάκαψαν τον Παρθενώνα. Ένας θρύλος λέει πως το άγαλμα σώθηκε και μεταφέρθηκε με πλοίο στην Κωνσταντινούπολη, όπου όμως δεν βρέθηκε ποτέ, κατά μία μάλιστα εκδοχή το πλοίο που το μετέφερε βυθίστηκε, σημασία έχει πως το πιο διάσημο άγαλμα της Αθηνάς δεν βρέθηκε ποτέ.

Τώρα, «ζωντανεύει» ψηφιακά και με την βοήθεια της τεχνολογίας οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης μπορούν να κάνουν μια ξενάγηση γνώσης για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής του, τους μύθους και τις αλληγορίες του, την ακτινοβολία και τις περιπέτειές του. Οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε Παρασκευή, στις 11 στα αγγλικά και στη μία το μεσημέρι στα ελληνικά.

Η αρχαιολογική ανασκαφή (φωτ. Μουσείο Ακρόπολης)

Ένας αρχαιολόγος συντροφεύει για μία ολόκληρη ώρα τους επισκέπτες σε βραδινό περίπατο μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με απρόβλεπτες στάσεις και ποικίλες συζητήσεις. Κάθε Παρασκευή στις 18.00 στα αγγλικά και στις 20.00 στα ελληνικά. Εκτός από τα μοναδικά εκθέματα οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται στη βάση του Μουσείου.  Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού, να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια. 

άγαλμα ΑθηνάςΜουσείο Ακρόποληςρεκόρ επισκεψιμότητας