Πολιτισμός|19.12.2018 17:20

Ιταλός έπαθε καρδιακό επεισόδιο στη θέα της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι

Newsroom

Ένας 70χρονος Ιταλός, την ώρα που παρατηρούσε το αριστούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι, «Η γέννηση της Αφροδίτης» στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, υπέστη καρδιακή προσβολή. 

Για καλή του τύχη, δύο καρδιολόγοι που επίσης επισκέπτονταν το μουσείο εκείνη την ώρα, έσπευσαν και πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο άνδρας συνέρχεται από το επεισόδιο στο νοσοκομείο Careggi, όπου οι γιατροί έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν το «Σύνδρομο Σταντάλ».

Το «Σύνδρομο Σταντάλ» είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια που συμβαίνει ως αντίδραση στην τέχνη και είναι επίσης γνωστό ως υπερκουλτούρα. Δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένο ως ιατρική πάθηση, αλλά έχουν υπάρξει πολλές ανεπίσημες περιπτώσεις, ιδίως στη Φλωρεντία, όπου η τέχνη της Αναγέννησης μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη συχνότητα. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, ταχυπαλμία, ζάλη, αποπροσανατολισμό και λιποθυμία. Ορισμένα άτομα που βιώνουν αυτή την κατάσταση έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν ακόμα και ψευδαισθήσεις, την ώρα που παρατηρούν σπουδαία έργα τέχνης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτες "αρρωσταίνουν" στο Ουφίτσι, όταν στέκονται μπροστά από αριστουργήματα. Πιο συχνά συμβαίνει στα έργα του Μποτιτσέλι, αλλά και στη "Μέδουσα" του Καραβάτζιο», δήλωσε ο διευθυντής της πινακοθήκης Άικε Σμιτ

Η έμπνευση για τον πίνακα του Μποτιτσέλι δίνεται από μια μυθολογική αφήγηση του Οβιδίου και συνιστά μια νεοπλατωνική αλληγορία βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.

Σάντρο ΜποτιτσέλιΗ γέννηση της Αφροδίτης