Πολιτισμός|16.07.2020 14:37

Η Λέσβος που... κοιμάται με μια τίγρη

Μαρία Ριτζαλέου

Στον χάρτη του σύγχρονου εικαστικού τοπίου βάζει την Λέσβο η K-Gold Temporary Gallery και ο Νικόλας Βαμβουκλής, ο νεαρός επιμελητής που ίδρυσε μια πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης και στέλνει μήνυμα εξωστρέφειας της ιδιαίτερης πατρίδας του, σε όλο τον κόσμο. Κάθε καλοκαίρι ο πολυσχιδής Ν. Βαμβουκλής, επιστρέφει στην Λέσβο και διοργανώνει στο εντυπωσιακό αρχοντικό της Αγίας Παρασκευής, όπου είναι η έδρα της K-Golf Temporary Gallery σπουδαία εικαστικά γεγονότα. Το φετινό δανείζεται τον τίτλο του από τον πολύ γνωστό πίνακα της Αυστριακής καλλιτέχνιδας, Maria Lassnig, «Sleeping with a tiger». Διοργανώνεται από τις 7 Αυγούστου ως τις 20 Σεπτεμβρίου και φιλοξενεί 15 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, video, performances.

«Η έκθεση εξετάζει τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι κοινωνίες των ανθρώπων και των ζώων. Η Λάσνιγκ εξερεύνησε την ευαισθητοποίηση του σώματος, μέσω των ευαίσθητων παρατηρήσεών της για την φύση, βάζοντας μια τίγρη πάνω στο σώμα γυμνής γυναίκας που είναι ξαπλωμένη ανάσκελα», λέει στο ethnos.gr, ο Νικόλας Βαμβουκλής. Η Λέσβος έχει ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Ο λυρικός ποιητής Αρίωνας που γλίτωσε ταξιδεύοντας στη ράχη ενός δελφινιού κατάγονταν από εκεί, ο Αριστοτέλης έγραψε για 150 είδη ψαριών και ζώων που μελέτησε στην περιοχή της Αρχαίας Πύρρας (λιμνοθάλασσα Καλλονής) σε ένα ταξίδι του για να συναντήσει τον φίλο του, Θεόφραστο, ενώ σήμερα είναι γνωστά τα πανηγύρια με τα άλογα. Επίσης το νησί είναι ο παράδεισος των φλαμίνγκο και άλλων μεταναστευτικών πουλιών και σπεύδουν εκεί κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός από Birdwatchers από όλο τον κόσμο.

Mike Bourscheid

Χώρος συνάντησης ζώων, όπως και ανθρώπων από διαφορετικές αφετηρίες, η Λέσβος συγκεντρώνει πρόσφυγες και μετανάστες που βλέπουν στο νησί και στην Ελλάδα γενικότερα την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Αυτό το σημείο αναδεικνύει η έκθεση «Sleeping with a tiger», που διερευνά τις σχέσεις των δύο κοινωνιών. Ποιος είναι ο αρχηγός; Πώς επιβάλλεται; Πώς λειτουργούν οι κοινωνίες; Πώς αλληλοεπιδρούν; Πως συμβιώνουν αρμονικά και πώς συγκρούονται;

Jozef Robakowski

«Η έκθεση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των δύο κοινωνιών,  εξετάζοντας τη δυναμική της συνύπαρξης, της κυριαρχίας και του αποκλεισμού. Ξεκινώντας από τις έννοιες της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ των ειδών μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης. Το πλαίσιο της Λέσβου τονίζει αυτές τις παραλληλισμούς σε κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο. Οι αφηγήσεις στο "Sleeping with a tiger" εξετάζουν πώς τα μέρη της αναταραχής μπορούν να γίνουν hotbeds για την επανεξέταση της κοσμοθεωρίας μας και πώς η τέχνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος», σημειώνει ο Ν. Βαμβουκλής.

Alex Cecchetti

Συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους η Μαρία Παπαδημητρίου και ο Mike Bourscheid από το Λουξεμβούργο με performances που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν στην Biennale της Βενετίας, ο Πολωνός zef Robakowski, που θεωρείται πρωτοπόρος στον κινηματογράφος και στο video art, η πρόωρα χαμένη Κουβανή Ana Mandieta (1948-1985) ένα βίντεο της οποίας -που την δείχνει να φορά φτερά και να θέλει να πετάξει- έχει χαρακτηρίσει την δουλειά της, οι Κύπριοι μουσικοί Ody Icons, η Ελληνίδα χορογράφος και χορεύτρια σύγχρονου χορού Iro Vasalοu, ο Μεξικανός  Yoshua Okón, κ.ά. Η έκθεση συνοδεύεται από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, συντονισμένες από την Κατερίνα Ζάγκλι και την Ιωάννα Βαλίνα, όπως εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παραστάσεις, συζητήσεις, εκδρομές, προβολές και ξεναγήσεις. 

ΛέσβοςέκθεσηΝικόλας Βαµβουκλής