Πολιτισμός|20.12.2018 22:30

Είναι πολλές οι µνήµες, Νίκο…

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

«Νίκος Κούρκουλος. Ενας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού». Έτσι τιτλοφορείται η πλούσια, ογκώδης έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Ιωάννη Σ. Λάτση µε σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό για τον µεγάλο πρωταγωνιστή και διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που επιµελήθηκε ο διεθνής Ελληνας σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος.

Το άλµπουµ παρουσιάστηκε προχθές, σε µια έντονα φορτισµένη συναισθηµατικά ατµόσφαιρα, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, τον νυν διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό και τη θεατρολόγο, Ελένη Βαροπούλου.

Παρούσα ήταν όλη η οικογένεια του Νίκου Κούρκουλου. Οι γιοι του, Άλκις και Φίλιππος, η κόρη του Εριέτα και η Μαριάννα Λάτση αποφάσισαν να µην καθίσουν στην πρώτη σειρά όταν ξεκίνησε η βραδιά µε την προβολή του βίντεο µε πολύ προσωπικές, µεταξύ άλλων, φωτογραφίες του αείµνηστου πρωταγωνιστή, που κι αυτές αποτελούν µέρος του υλικού του τόµου, ο οποίος διατρέχει όλη τη σταδιοδροµία του. Στις πρώτες σειρές κάθισε το… µισό ελληνικό θέατρο. Ο Γιώργος Κιµούλης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη…

Για τη «βαριά σκιά» του Νίκου Κούρκουλου, που στέκεται ακόµα πάνω από το Εθνικό Θέατρο -αφού στα 13 χρόνια της θητείας του ως καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής την υπηρέτησε µε όραµα µεταµορφώνοντάς την και δηµιουργώντας την Πειραµατική και την Παιδική Σκηνή-, µίλησε ο Στάθης Λιβαθινός, ενώ για το έργο του ως καλλιτεχνικού διευθυντή, που την εντυπωσίασε απρόσµενα, µίλησε η Ελένη Βαροπούλου.

Η παρέµβαση της Άννας Φόνσου ήταν καίρια, καθώς επεσήµανε κάτι που δεν είναι αυτονόητο: ότι ο Νίκος Κούρκουλος, παρότι ήταν απόλυτος άρχων της πρώτης κρατικής σκηνής, ούτε µια φορά δεν διανοήθηκε να παίξει σε παράστασή της ή να σκηνοθετήσει.

Στην πλούσια έκδοση περιλαµβάνονται κείµενα του Άλκι Κούρκουλου, της Κάτιας Δανδουλάκη, της φίλης του και προέδρου του ∆Σ την περίοδο της θητείας του στο Εθνικό Θέατρο, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, της Ελένης Βαροπούλου, του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τις «37 κινηµατογραφικές ταινίες», του Κώστα Τσιάνου, του Σωτήρη Χατζάκη, της Κάρµεν Ρουγγέρη και του Νίκου Κυριαλλίδη. 

Νίκος Κούρκουλοςφωτογραφίες