Πολιτισμός|21.12.2018 18:45

Υπενθυµίσεις και εξηγήσεις του Κ. Στρατή για το ΤΑΠΑ

Newsroom

Ο υφυπουργός Πολιτισµού Κώστας Στρατής απάντησε την Πέμπτη (20/12) στη Βουλή σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Νοέµβριο η τοµεάρχης Πολιτισµού και Αθλητισµού της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας πλήρη στοιχεία αναφορικά µε τη χρηµατοδότηση του υπουργείου Πολιτισµού από τα διαθέσιµα του Ταµείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) κατά τη διετία 2017-2018 (το ύψος της χρηµατοδότησης αλλά και τα έργα του ΥΠΠΟΑ στα οποία επενδύθηκαν τα κονδύλια).

Στην απάντησή του ο κ. Στρατής «υπενθύµισε» το βεβαρηµένο παρελθόν του ΤΑΠΑ επί άλλων κυβερνήσεων: την υποκατάστασή του από τον Οργανισµό Προβολής Ελληνικού Πολιτισµού (ΟΠΕΠ ΑΕ), ο οποίος έπειτα από έτη κακοδιαχείρισης οδηγήθηκε σε λύση και εκκαθάριση, και τη σύναψη την προηγούµενη δεκαετία από το ΤΑΠ τριών δανείων ύψους δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ, καθώς και τα τεράστια ποσά που διοχετεύτηκαν στο «αµαρτωλό» Ταµείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισµού, που πλέον «ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο».

Επισήµανε δε ότι η κυβέρνηση, «παρ’ όλη τη δύσκολη κατάσταση που κληρονόµησε», κατόρθωσε να αυξήσει σηµαντικά τα έσοδα του ΤΑΠ µέσω σειράς µέτρων («προεξάρχοντος» του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο εφαρµόστηκε σε 11 χώρους και σχεδιάζεται να επεκταθεί σε άλλους 50 µεγάλης και µεσαίας επισκεψιµότητας, οµαδοποιηµένους κατά περιφέρειες).

Το κλείσιµο της οµιλίας του υφυπουργού περιελάµβανε όµως και µία σηµαντική είδηση: την επικείµενη παρουσίαση σχεδίου οργανογράµµατος που θα αναβαθµίζει ουσιαστικά το ΤΑΠΑ ως Νοµικό Πρόσωπο Δηµοσίου Δικαίου.

Κώστας Στρατήςυφυπουργός