Πολιτισμός|08.04.2019 10:53

Η Κατερίνα Βρανά μιλά για τη ζωή της μετά το κώμα (vid)

Newsroom

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 η κωμικός Κατερίνα Βρανά συμμετείχε στη σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ΔΙΑΛΟΓΟΙ, οι οποίες κάθε μήνα έχουν ένα διαφορετικό καλεσμένο.

Η εκδήλωση «Κατερίνα Βρανά: Πεθαίνοντας στα γέλια» πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, με πλήθος κόσμου και με την stand up comedian Κατερίνα Βρανά να κάνει τον απολογισμό της για τη χρονιά που πέρασε και για τις τρομακτικές αντιξοότητες που αντιμετώπισε.

Αναφέρθηκε με απλότητα -και με μια μικρή δυσκολία στην ομιλία της- στα προβλήματα της καθημερινότητας που την κάνουν πιο δυνατή.

Η νεαρή κωμικός βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης και πλήρους αποκατάστασης, γι΄αυτό και εμφανίστηκε στην εκδήλωση καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Πάντα με το ιδιαίτερο χιούμορ της και με το γέλιο της, είχε μια πολύ όμορφη συζήτηση με τη δημοσιογράφο Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου. Μεταξύ άλλων είπε:

«Ήταν ένα δύσκολο, βαρύ, κρυολόγημα! Ήταν τόσο βαρύ, σχεδόν μάτι (...) Σαν εμπειρία, μοναδική ελπίζω. Δεν κάνω κέφι να το ξαναπεράσω. Οι γονείς μου τα είχαν παίξει. Αυτό που λέω και είναι λίγο χοντρό, και φρικάρουν όλοι είναι πως, έτσι και μου βγει μετά από όλα αυτά και καρκίνος, θα τα πάρω! Θα γίνω έξαλλη. Εγώ το πιο δύσκολο κομμάτι το έχασα. Ήμουν αναίσθητη, κοιμόμουν. Το μεγαλύτερο λούκι το τράβηξαν οι γονείς μου. Κι όσο ήμουν σε τεχνητό κώμα -με έβαλαν για να με σώσουν- εγώ έβλεπα ότι είχα πάει σε yoga retreat στην Κορνουάλη. Και να τονίσω πως εγώ δεν κάνω γιόγκα. (...) Και ξυπνάω και δεν μπορούσα να κουνήσω, να μιλήσω, να συνεννοηθώ και δύο εβδομάδες μετά το κώμα τυφλώθηκα, γιατί είχε φέρει τους φερετζέδες η Μαριωρή. Δεν έβλεπα τότε καλά». 

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Λίγα λόγια για την Κατερίνα Βρανά

Η Κατερίνα Βρανά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου του stand up comedy στην Ελλάδα. Έχει διακριθεί στο διεθνή διαγωνισμό Funny Women, ήταν ομιλήτρια σε εκδήλωση TEDx, και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BBC, καθώς και σε πολλές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Έχει δώσει παραστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τα Βαλκάνια και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Angel Comedy, ένα από τα πιο φημισμένα comedy clubs του Λονδίνου.

Το CNN την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις καλύτερες κωμικούς. Τον Δεκέμβριο του 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό «Funniest Person In The World» του Laugh Factory. Ήταν η μόνη γυναίκα που έφτασε στον τελικό και κατέκτησε την τρίτη θέση. Τον Απρίλιο του 2017 αντιμετώπισε μια σοβαρή περιπέτεια υγείας και τώρα βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης.

Το χρονικό της περιπέτειας της υγείας της

Η Κατερίνα Βρανά βρισκόταν στη Μαλαισία την άνοιξη του 2017, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κοιλιακούς πόνους και με συμπτώματα δηλητηρίασης. Δυστυχώς οι γιατροί δεν διέγνωσαν εγκαίρως ότι έπασχε από σκωληκοειδίτιδα με αποτέλεσμα να υποστεί οξεία περιτονίτιδα.

Το σηπτικό σοκ που έπαθε την έφερε τρεις φορές κοντά στον θάνατο. Επηρεάστηκαν όλα της τα όργανα, έχασε την όρασή της και μετά από 4 εγχειρήσεις και πεντάμηνη νοσηλεία ατρόφησαν όλοι της οι μυς. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που βγήκε από το νοσοκομείο, η Κατερίνα μπήκε σε εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης για να ξαναμάθει να περπατάει και να ανακτήσει τη χρήση των μυών της. Προς το παρόν μετακινείται καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Κατερίνα ΒρανάΆννα Μπουσδούκου