Πολιτισμός|30.09.2020 19:38

Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» της Μαφάλντα, ο σπουδαίος σκιτσογράφος Κίνο

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο Αργεντίνο σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο (Joaquín Salvador Lavado), παγκοσμίως γνωστός ως Κίνο (Quino), ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα της διάσημης μικρής Μαφάλντα το 1964.

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1932 στην πόλη Φουενγκιρόλα της Ισπανίας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αργεντινή μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα της Αργεντινής. Η Μαφάλντα, η οποία έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Unicef

Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο (Copyright: AP Photo/Eduardo Di Baia)

Μαφάλντα

Οι ιστορίες της Μαφάλντα χαρακτηρίζονται από την ενήλικη αντίληψή της μαζί με μια παιδική αφέλεια και περιέργεια. Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως ο πόλεμος και η πείνα (οι ιστορίες είναι γραμμένες το 1960-70 και έτσι κυριαρχούν ο Ψυχρός πόλεμος και ο Πόλεμος του Βιετνάμ στις ειδήσεις που ακούν οι ήρωες), άλλες φορές ειρωνεύεται τα προβλήματα της χώρας, τις κακές υποδομές και την κακή οικονομία (τα οποία συχνά μοιάζουν με παρόμοια διαχρονικά προβλήματα ανά χώρες και ανά εποχές) και συχνά απλά προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει να φάει την σούπα που τόσο σιχαίνεται και συνεχώς φτιάχνει η μητέρα της.

Η Μαφάλντα υπήρξε πολύ δημοφιλής στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Βόρεια Αμερική δεν διαδόθηκε τόσο, ίσως επειδή μερικοί την έβλεπαν παραπλήσια στον Τσάρλι Μπράουν, ή και ίσως επειδή έχει μία ιδιαίτερη αργεντίνικη οπτική που δεν γίνεται κατανοητή από βορειοαμερικανούς.

θάνατοςκόμικςΜαφάλνταUnicef