Πολιτισμός|12.10.2020 16:50

Ανοίγουν από σήμερα θέατρα και κινηματογράφοι - Οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας

Newsroom

Με πολλές δυσκολίες και με πληρότητα που θα καλύπτει το 30% των θέσεων «επιστρέφουν» από σήμερα θέατρα, μουσικές σκηνές και χειμερινοί κινηματογράφοι. Οι πρώτες πρεμιέρες έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ενώ καλλιτέχνες και θεατρικοί παραγωγοί περιμένουν με αγωνία τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιδότηση των κενών θέσεων

«Δεν θα πρέπει τα μέτρα να είναι οριζόντια για το θέατρο. Σε ότι έχει να κάνει με το επίδομα των επτά ευρώ για τις θέσεις που απομένουν από το 30% είναι ελάχιστο. Όσο μικρότερη είναι η βοήθεια με όποια επιδότηση, τόσο φτωχότερο θα είναι το θέατρο. Τόσο ο Πολιτισμός θα μαραζώνει και στο τέλος μοιραία θα πεθάνει, θα σβήσει» ανέφερε ο Γρηγόρης Βαλτινός στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN.

Η πληρότητα στα θέατρα και σε άλλους χώρους Πολιτισμού θα συνδέεται με τα επίπεδα κινδύνου της πανδημίας και θα κυμαίνεται από 65% - 30%. Οι παραστάσεις θα γίνονται χωρίς διάλειμμα, τα εισιτήρια θα διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους θεατές. «Δεν κολλάει το θέατρο. Θα κολλήσει ο κακός θεατής, ο οποίος θα έρθει χωρίς μάσκα. Εμείς θα σταματήσουμε την παράσταση και θα ζητήσουμε να φορέσει μάσκα ο απείθαρχος ή να βγει έξω» τόνισε ο Αιμίλιος Χειλάκης. 

Επιφυλάξεις από τους ανθρώπους της Τέχνης

«Μία επιχείρηση με 30% δεν μπορεί να επιβιώσει. Τι να πρωτοπληρώσεις; Εργαζόμενους, ενοίκια ή να κρατήσει τους όρους ασφαλείας;» αναρωτιέται ο διευθύνων σύμβουλος των «Αθηναϊκών Σκηνών» Διονύσης Παναγιωτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. 

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν τρόπους οικονομικής υποστήριξης θέατρων, κινηματογράφων και μουσικών σκηνών ώστε να μπορέσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να επιβιώσουν με δεδομένο ότι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από τον περασμένο Μάρτιο. «Μέσα από τις λύσεις που μπορούν να προταθούν και πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση είναι η επιδότηση κάποιων θέσεων. Είναι μία λύση αυτό» υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, Λευτέρης Γιοβανίδης.  

Οι όροι για την επιδότηση κενών θέσεων δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί και ενώ αναμένεται από το υπουργείο Πολιτισμού το επίσημο πρωτόκολλο των χώρων ψυχαγωγίας, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες επιμένουν στην ανάγκη να πειστεί ο κόσμος ότι είναι υγειονομικώς καθόλα ασφαλείς. «Δεν επιτρέπεται ούτως ή άλλως στο θέατρο να πίνεις και να τρως. Δεν φωνάζεις, δεν συμμετέχεις με τον καλλιτέχνη στη σκηνή. Μπαίνεις μέσα στην αίθουσα και θερμομετριέσαι. Κάθεσαι σε συγκεκριμένες αποστάσεις. Δεν κουνιέσαι, δεν σηκώνεσαι όρθιος. Όλα αυτά είναι οι κανόνες του θέατρου» πρόσθεσε ο Διονύσης Παναγιωτάκης. 

«Η κυρία του Μαξίμ» στο Εθνικό Θέατρο

Η πρώτη μέρα του Εθνικού Θεάτρου θα δοθεί σύντομα με την «Κυρία του Μαξίμ», όπως ανήγγειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και τη Φαίη Μαυραγάνη, την οποία υποδέχτηκε και ξενάγησε στο ιστορικό θέατρο του Τσίλλερ. 

Κορονοϊόςυπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμούθεατρικές παραστάσειςκινηματογράφοι