Πολιτισμός|30.12.2018 12:46

Οι παραστάσεις που είδε ο Αλέξης Τσίπρας

Newsroom

O Κώστας Σημίτης είχε τη φήµη του θεατρόφιλου πρωθυπουργού, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει πίσω. Συνοδευόµενος τις περισσότερες φορές στις παραστάσεις από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, όπως την Πέµπτη που παρακολούθησαν µαζί το «Ξύπνα Βασίλη» του ∆ηµήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία ;Aρη Μπινιάρη. Πάντως, όσον αφορά τους σκηνοθέτες, η στατιστική λέει ότι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, βρίσκεται ψηλά στις πρωθυπουργικές προτιµήσεις όταν ανεβάζει παραστάσεις.

Ας δούµε όµως αναλυτικά τις παραστάσεις που έχει δει τα τελευταία 6 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούλιο του 2012 παρακολούθησε στην Επίδαυρο τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες». Την επόµενη χρονιά πήγε πάλι Επίδαυρο και είδε «Μήδεια» µαζί µε τους Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαµπουράρη.

Ως πρωθυπουργός της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» και στο θυελλώδες πρώτο της εξάµηνο, ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε το 2015 το «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόµπερτ Μπολτ και τη «Μεγάλη χίµαιρα» του Μιχάλη Καραγάτση. Ο πρωθυπουργός συνέχισε, φυσικά, να παρακολουθεί παραστάσεις και µετά τον συµβιβασµό του καλοκαιριού του 2015.

Εγκαινίασε την περίοδο των «αξιολογήσεων» µε Λάκη Λαζόπουλο, αφού τον ∆εκέµβριο είδε το «Θεέ µου, τι σου κάναµε;», τη µεταφορά δηλαδή της γαλλικής κοµεντί, πάλι µε τον Νίκο Παππά αλλά και µε την Όλγα Γεροβασίλη, τον Νίκο Ξυδάκη και τον Παναγιώτη Κουρουµπλή. Τον ίδιο µήνα -και ενώ η οικονοµία παρέµενε σε καθεστώς επιτροπείας- είδε την κωµωδία «Το δάνειο» του Καταλανού Τζόρντι Γκαλθερλάν. Εκεί που ο ήρωας επιµένει να πάρει δάνειο από µια τράπεζα µε µοναδική εγγύηση τον λόγο της τιµής του!

Το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την παρακολούθηση παραστάσεων µε τον «Φάουστ» του Γκαίτε στο ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνέχισε µε το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν και µε το «Έγκληµα και τιµωρία» του Ντοστογιέφσκι, στην παράσταση του Τάσου Ιορδανίδη, ο οποίος συµπρωταγωνιστούσε µαζί µε τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Το 2017 είδε το περίφηµο «Οµπίντα» του Γιώργου Κοτανίδη. Μια παράσταση που βασίζεται στις τελευταίες µέρες του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη µαζί µε τη σύζυγό του παρακολούθησε στη Μονή Λαζαριστών το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.

Μετά τη λήξη των προγραµµάτων προσαρµογής, και συγκεκριµένα τον Νοέµβριο του 2018, στο Θέατρο Τέχνης ο Αλέξης Τσίπρας είδε την παράσταση «Η επανένωση της Βόρειας µε τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Ποµερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Ο τίτλος να ξέρετε πως είναι παραπλανητικός, αφού η παράσταση αποτελείται ουσιαστικά από «µικρές ιστορίες-εικόνες που µιλούν µε µελαγχολία, σκληρότητα, µεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούµορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να ενώσει ποτέ πραγµατικά τη Βόρεια µε τη Νότια Κορέα». 

Δημοσίευτηκε στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» στη στήλη «Γραφικότητες»

Αλέξης Τσίπρας