Πολιτισμός|27.11.2020 22:38

Netflix: «Ο Μαραντόνα στο Μεξικό», το λυκόφως του Θεού σε 7 συγκλονιστικά επεισόδια

Νίκος Τζιανίδης

«Ο Μαραντόνα στο Μεξικό»… Το ‘βλεπα καιρό στις «προθήκες» του Netflix, αλλά κάτι το «The Crown», κάτι η αμφιβολία μου για τέτοιου είδους αγιογραφίες φτιαγμένες το γόνατο (όπως νόμιζα) το προσπερνούσα. Άσε, έλεγα, θα έρθει η ώρα του. Τελικά ήρθε η ώρα του Μαραντόνα… Ο Ντιεγκίτο εκοιμήθη, κι εμείς αδράξαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, διστακτικά ομολογουμένως, το τελευταίο ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο που έγινε θεός…

Κατ’ αρχήν η ιστορία: Στα επτά επεισόδια του «Maradona in Mexico» ξετυλίγεται η τελευταία ιστορία από τις «1000 και μια νύχτες», του παραμυθιού του φτωχόπαιδου που από τις γειτονιές του Λανούς, του Μπουένος Άιρες κατέκτησε τον κόσμο. Ο Μαραντόνα, παραμορφωμένος πια από τα φάρμακα, γερασμένος και με κινητικά προβλήματα, δέχεται να αναλάβει την ομάδα Ντοράντο της Σιναλόα, που είναι έτοιμη να αποχαιρετίσει την Β’ Εθνική και να χαθεί στα ερέβη της λήθης του ποδοσφαίρου.

Σχεδόν με πατερίτσες, ο Μαραντόνα, σηκώνει στις πλάτες της ψυχής του έναν σύλλογο που υπολειτουργεί στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης. Γίνεται ο πατέρας των παικτών, ο ηγέτης της ομάδας, εμπνευστής και ταγός των νέων, δημεγέρτης ολόκληρης της πόλης! Ποιας πόλης; Της γενέτειρας του διαβόητου Ελ Τσάπο, του Νο1 εμπόρου ναρκωτικών μετά το θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Τα ναρκωτικά πάλι στο δρόμο του ευόλισθου… θεανθρώπου.

Και ο Μαραντόνα γίνεται… η κοκαΐνη για τους παίκτες του. Από την τελευταία θέση της βαθμολογίας η Ντοράντο φθάνει μέχρι τον τελικό για την άνοδο στην Primer Division. Κι όχι μία, αλλά δύο χρονιές συνεχόμενες. Η κάμερα ακολουθεί παντού τον Μεγάλο Ντιέγκο, που έχει αρχίσει και μεγαλώνει επικίνδυνα… «Είμαι τίγρης, σιγοψιθυρίζει, αλλά και 58 χρονών πια. Τι να σου κάνω;» Κι όμως ο Μαραντόνα παθιάζεται, δίνει εντολές με φωνή θηρίου, χορεύει, εμψυχώνει παίκτες και οπαδούς, έχει στο πλάι του, αυτός ο στο κατώφλι των 60, νεαρή 30χρονη καλλονή. Είναι θεός, κι έτσι τον προσκυνάνε. Κι ο θεός κάνει το θαύμα του! Μέχρι σ’ ένα σημείο...

Τα παραμύθια του ξινού Άντερσεν, τα περισσότερα από τα παραμύθια του, είχαν κακό τέλος, έτσι και το τελευταίο παραμύθι του Μαραντόνα. Όμως λίγη σημασία έχει το τέλος, όταν όλη σου η ζωή ήταν ένα παραμύθι, με τους κακούς, με τους δράκους και τους δαίμονες, με τους γκρεμούς, αλλά και με τους θρόνους, τα βάθρα του κόσμου, με το χρυσάφι όλης της Γης στα πόδια σου. Αυτός ο Μαραντόνα απεικονίζεται στον… πίνακα  «Maradona in Mexico» με τον χρωστήρα του χρόνου να βυθίζεται στο σκούρο και το γκρι της παρακμής, αφήνοντας κάποιες πινελιές λευκού να σπάσουν τις ρυτίδες που χαράκωσαν το κορμί και την ψυχή του μοντέλου.

«Τελευταίος ασπασμός στη μπάλα», θα μπορούσε να τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ, ή ακόμη και «Ο μολυβένιος στρατιώτης», που τον παρασέρνουν τα βρώμικα νερά της ματαιοδοξίας, αλλά συνεχίζει με ένα πόδι να είναι και «μολυβένιος» και «στρατιώτης», όμως πολύ σωστά ο τίτλος ήταν απλός και περιεκτικός: «Ο Μαραντόνα στο Μεξικό»… Τι άλλο να πεις που να ταιριάζει στο ανάστημα ενός Μαραντόνα; Δείτε το και θα 'ναι σαν να παρακολουθείτε τελικό Μουντιάλ!

Ντιέγκο ΜαραντόναποδόσφαιροNetflixΜεξικό