Πολιτισμός|05.12.2020 21:40

Γκάρι Όλντμαν: Το πρώτο Όσκαρ για το 2021 έχει βρει τον κάτοχο του

Νίκος Τζιανίδης

Κι αν οι «Άγριες Μέλισσες» μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του μέσου τηλεθεατή, κι αν τα Big Brother και Bachelor και GNTM γράφουν τροχιές στα σύννεφα της τηλεθέασης, υπάρχει καλύτερο (σαφώς) θέαμα και το απολαμβάνουν κάποιοι. Το ότι δεν έχουμε πατήσει ποτέ στο Έβερεστ (κι ούτε πρόκειται) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ε;

Λοιπόν, έχετε Netflix; Αν «ναι» αφήστε τις σχοινοτενείς σειρές με δολοφόνους και… ερωτιδείς και αναζητείστε το «MANK». Τι είναι το «MANK»; Η νέα ταινία του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ και η (κάτι παραπάνω από) σίγουρη υποψηφιότητα για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Γκάρι Όλντμαν!

Σ' ένα απόμερο ράντζο καταφθάνει η ομάδα του νεαρού ανερχόμενου Όρσον Γουέλς: μία αγγλίδα γραμματέας, μία Γερμανίδα νοσοκόμα και ένας μάνατζερ για να φροντίζουν και να επιβλέπουν τον σεναριογράφο Χέρμαν Μάνκιεβιτς, που μόλις έχει πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο μετά από σοβαρό τροχαίο και βρίσκεται στο κρεβάτι. Ο Μάνκιεβιτς διάσημος στο Χόλιγουντ για το χιούμορ, τις επαναστατικές ιδέες του και τη λατρεία του στο ποτό, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να γράψει το σενάριο της ταινίας που φιλοδοξεί να κινηματογραφήσει ο Γουέλς και που έμελλε να ονομαστεί «Citizen Cane» και να θεωρείται από πολλούς, μέχρι σήμερα, η κορυφαία ταινία όλων των εποχών!

Αυτά για την ιστορία της ταινίας «ΜΑΝΚ» που είναι το χαϊδευτικό όνομα του ΜΑΝΚιεβιτς, της ταινίας που φωτίζει, όπως πολλές τελευταία, τα σκοτεινά δωμάτια του Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’30, σκιτσάρει χαρακτήρες με σκούρα χρώματα, όπως του μεγιστάνα Λούις Μάγιερ και του κροίσου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Χέρμαν Μάνκιεβιτς - περισσότερο γνωστός και διάσημος ο σκηνοθέτης αδελφός του Τζόζεφ - είναι ο δημιουργός της «θεωρίας» του «Πολίτη Κέιν»,(κι ας τρύπωσε και τ’ όνομά του ο Όρσον Γουέλς στους σεναριογράφους) που ο πολυτάλαντος Γουέλς έκανε πράξη. Ο Μάνκιεβιτς κατέκτησε το μοναδικό Όσκαρ της ταινίας, εκείνο του σεναρίου και πέθανε ξεχασμένος από εχθρούς και φίλους μυρίζοντας ακριβό ουίσκι και ξεθυμασμένη επανάσταση…

Αυτόν το ρόλο καλείται να ερμηνεύσει ο Γκλαρι Όλντμαν και τα καταφέρνει περίφημα όπως και στο ρόλο του Τσώρτσιλ, στο «Η πιο σκοτεινή ώρα». Οι Βρετανοί ηθοποιοί δεν θα πάψουν ποτέ να προκαλούν τον θαυμασμό μας με τις μαγικές ερμηνευτικές ικανότητες τους. Μετά τους Τσάρλι Τσάπλιν, Λόρενς Ολίβιε, Άντονι Χόπκινς, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, το Μεγάλο Νησί μας προσφέρει απλόχερα το μεγαλείο του 62χρονου Γκάρι Όλντμαν.

Ο αλκοολικός, τζογαδόρος, αλλά και σοβαρός, ευρυμαθής, ποιητικός, ταλαντούχος, ευαίσθητος κοινωνικά καλλιτέχνης Μάνκιεβιτς, ενσαρκώνεται άριστα από τον προικισμένο Όλντμαν. Ο ηθοποιός μπαίνει στο DNA του σεναριογράφου Μανκ: τσαλακώνεται, αποθεώνεται, λυγίζει, βουτάει στο αλκοόλ και βγαίνει στεγνός, φλερτάρει με την επιτυχία και… νυμφεύεται την καημένη την μοίρα του. Είναι σαν να παρακολουθείς πίσω από μια μισάνοιχτη πόρτα τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς να παλεύει με τους δαίμονές του. Το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για το 2021, του το δίνουμε εμείς σήμερα: δικό του!

Τα πολλά λόγια είναι για τους κριτικούς των κινηματογραφικών ταινιών. Εδώ γράφουμε ως θεατές. Την ταινία την είδαμε (πού αλλού;) στην μικρή οθόνη, όπου κάθε ταινία έχει σημαντικές απώλειες ενδιαφέροντος. Μας κράτησε! Και μας κράτησε όχι τόσο για την ασπρόμαυρη σκηνοθετική ματιά του Φίντσερ - ωδή στον «Πολίτη Κέιν», όσο για την ερμηνευτική δεινότητα του μαγικού Γκάρι Όλντμαν.

Ό,τι έχει συμβεί στο Χόλυγουντ, δεν μένει εδώ και καιρό στο Χόλυγουντ και το σκοτεινό παρελθόν της Μέκκας του κινηματογράφου, όσο σκοτεινό κι αν παρουσιάζεται δεν παύει να θαμπώνει με τη λάμψη του…

Κι αν το έλκηθρο του μικρού Κέιν, το διάσημο «Rosebud» συμβόλιζε τα χαμένα παιδικά χρόνια στην ομίχλη του χρόνου και το βόρβορο του χρήματος, τότε· τώρα μάθαμε πως ήταν απλά το χαϊδευτικό προσωνύμιο για το αιδοίο της Μάριον Ντέιβις...της ερωμένης και μετέπειτα συζύγου του μεγιστάνα των ΜΜΕ Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ... Όσο ζεις - και βλέπεις κινηματογραφικές ταινίες - μαθαίνεις...

NetflixΓκάρι ΌλντμανΌσκαρ 2021Όρσον Γουέλςκινηματογράφος