Πολιτισμός|08.12.2020 15:32

Bob Dylan: Πούλησε όλα τα τραγούδια του για πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια!

Newsroom

Η Universal Music αγόρασε όλα τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan), συμπεριλαμβανομένων και των κλασικών όπως των «Blowin 'in the Wind», «The Times They Are A-Changin» και «Like a Rolling Stone». Πενήντα οκτώ χρόνια καριέρας με περισσότερα από 600 τραγούδια και μετά ένα βραβείο Νόμπελ, η πολιτιστική και οικονομική αξία του έργου του Ντίλαν αυξήθηκε εκθετικά! Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η «Universal Music Publishing Group» ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία-σταθμό για την αγορά ολόκληρου του καταλόγου των τραγουδιών του Ντίλαν.

Η συμφωνία, η οποία καλύπτει ολόκληρη την καριέρα του Ντίλαν, από τα πρώτα του τραγούδια μέχρι το τελευταίο του άλμπουμ, «Rough and Rowdy Ways», επιτεύχθηκε απευθείας με τον 79χρονο τραγουδοποιό. Η τιμή δεν αποκαλύφθηκε, αλλά εκτιμάται από τους ειδικούς ότι κλείστηκε για περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν είναι μυστικό ότι η τέχνη του τραγουδιού είναι θεμελιώδης για όλη την μουσική, επίσης δεν είναι μυστικό ότι ο Μπομπ είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους αυτής της τέχνης», δήλωσε ο Lucian Grainge, διευθύνων σύμβουλος της Universal Music Group.

Την περασμένη εβδομάδα, η Stevie Nicks πούλησε μερίδιο των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών της, για περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια στην «Primary Wave Music», μια ανεξάρτητη εταιρεία εκδόσεων και μάρκετινγκ. Η «Hipgnosis Songs Fund», μια βρετανική εταιρεία που έχει διαγράψει ανοδική πορεία στην αγορά, σε μόλις δυόμισι χρόνια, πρόσφατα αποκάλυψε ότι είχε ξοδέψει περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια - από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο - αποκτώντας δικαιώματα σε περισσότερα από 44.000 τραγούδια των Blondie, Rick James, Barry Manilow, Chrissie Hynde των Pretenders. Τα τραγούδια του Ντίλαν, ωστόσο, θεωρούνται διαμάντια και ο ίδιος ο καλλιτέχνης χαίρει σεβασμού, όσο κανένας άλλος δημοφιλής μουσικός.

Εφόσον η «Universal» ελέγχει τα δικαιώματα των τραγουδιών του, ο Ντίλαν δεν θα έχει κανένα δικαίωμα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των τραγουδιών του. Ο Ντίλαν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη συμφωνία.

Μπομπ Ντίλανπνευματικά δικαιώματατραγούδι