Πολιτισμός|08.04.2021 16:05

Τάκης Βουγιουκλάκης: Η ιδιότητα «αδελφός της Αλίκης» τον ακολούθησε ως το τέλος

Newsroom

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης ήταν σκηνοθέτης, θεατράνθρωπος, παραγωγός, κινηματογραφιστής, όμως, ο πολύς ο κόσμος τον γνώριζε ως «ο αδελφός της Αλίκης». Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, είχε μιλήσει για τη ζωή του, την Αλίκη και την καριέρα του: «Γεννήθηκα το 1939 στην Αθήνα. Στην περιοχή του Αγίου Παύλου, κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Είμαι το τρίτο παιδί της οικογένειας. Πρώτη η Αλίκη, δεύτερος ο Αντώνης και τελευταίος εγώ».

Τα παιδικά χρόνια της οικογένειας Βουγιουκλάκη ήταν δύσκολα, όπως είχε διηγηθεί ο ίδιος: «Ο πατέρας μου ήταν δικηγόρος και νομάρχης στην Αρκαδία. Εκτελέστηκε από τους κομμουνιστές το ’43 στο Χάραδρο Κυνουρίας. Η μητέρα μου έμεινε χήρα μόλις 33 χρονών. Οι συντάξεις ήταν πενιχρές. Μόνη βοήθεια ήταν ό,τι έδιναν οι τρεις αδερφοί της μητέρας μου· ήταν το γένος Κουμουνδούρου, απόγονος του πρωθυπουργού. Είχε τρεις αδερφούς, επιστήμονες σε καλές θέσεις, ανύπαντρους, και από το υστέρημά τους μας βοηθούσαν».

Όσο για την αδελφή του, Αλίκη, είχε αναφέρει με συγκίνηση: «Η Αλίκη ήταν ο πατέρας που χάσαμε· γιατί από νωρίς έβγαζε χρήματα. Αυτή βοήθησε οικονομικά να σπουδάσουμε εγώ κι ο αδερφός μου».

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης σπούδασε στη Ρώμη κοινωνιολογία και κατόπιν εισήχθη στην Κινηματογραφική Ακαδημία. Στην Ιταλία γνώρισε και την πρώτη σύζυγό του, την Ελισάβετ (Μπέττυ) με την οποία απέκτησε τον γιό του Γιάννη το 1962. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ενώ είχε πάρει το βάπτισμα του… πλατό πριν φύγει για σπουδές στη Ρώμη στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου».

Στη συνέχεια εργάζεται ως διευθυντής παραγωγής στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» και «Επιχείρηση Απόλλων». Η ταινία «Το αστείο κορίτσι» είναι η πρώτη δική του. Ακολούθησαν το «Σ’ αγαπώ», «Η Αλίκη δικτάτωρ» και το «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές». Η συνεργασία του με το Νίκο Φώσκολο ήταν αγαστή: Είχαν συσκηνοθετήσει την ταινία «Δεκαεφτά σφαίρες για έναν άγγελο», ενώ ο Φώσκολος είχε γράψει το σενάριο της ταινίας «Κατάσκοπος Νέλλη». Ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε σκηνοθετήσει όλα τα κινηματογραφημένα εξωτερικά γυρίσματα της «Λάμψης».

Το 1985 γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του την ηθοποιό Έφη Πίκουλα, με την οποία παντρεύτηκαν την επόμενη χρονιά. Ο θάνατος τους χώρισε μετά 35 χρόνια γάμου.

«Χτύπησε την Αλίκη την πρώτη νύχτα του γάμου»

Για την Αλίκη Βουγιουκλάκη θα πει λίγα χρόνια μετά τον θάνατό της: «Η Αλίκη ήταν το alter ego μου, ήταν το τελευταίο κορίτσι της οικογένειάς. Έχουν γραφτεί πάρα πολλές ανακρίβειες για την Αλίκη. Λυπάμαι αυτούς που τις γράφουν, γιατί είναι άνθρωποι που θέλουν να σκανδαλολογήσουν. Η κόντρα με την Τζένη Καρέζη ήταν κατασκεύασμα που είχε αρχίσει από τους δημοσιογράφους. Υπήρχε ένας ανταγωνισμός για το ποιος θα κάνει τα περισσότερα εισιτήρια, αυτό ήταν λογικό. Ήταν πολύ φίλες, αγαπιόντουσαν».

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Copyright: ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Ο αδελφός της Αλίκης, είχε θυμηθεί και την πρώτη νύχτα του γάμου με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ: «Οι Δελφοί είχαν βουλιάξει. Την αγαπούσε, την Αλίκη ο Δημήτρης, αλλά ήταν αδύναμος να παλέψει τους δαίμονές του. Το βράδυ μετά τον γάμο, την έσυρε, ακριβώς αυτή είναι η σωστή φράση. Το έμαθα μετά από την Αλίκη, την έσυρε στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και τη χαστούκισε. Είχε μια πίκρα γι’ αυτό η Αλίκη πάντα. Ήταν η πρώτη νύχτα γάμου. Οι συγκρούσεις επισκίασαν την καριέρα του Δημήτρη. Εκείνο που τον επηρέαζε ήταν η πρωτιά της Αλίκης. Κάτι που δεν φαίνεται να ξεπέρασε ποτέ».

Για τον ανιψιό του Γιάννη Παπαμιχαήλ, είχε δηλώσει: «Οι σχέσεις μας δεν είναι ούτε κακές ούτε καλές. Απλώς έχει επιλέξει την αποστασιοποίηση. Είναι παιδί της αδελφής μου, τον αγαπώ και του τα συγχωρώ όλα».

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε ασχοληθεί και με την πολιτική. Το 1996 κατέβηκε με την «Πολιτική Άνοιξη» στην Α' Αθήνας. Δεν μπήκε το κόμμα στη Βουλή. Στη συνέχεια εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βριλησσίων. Ο Τάκης Βουγιουκλάκης πέθανε τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς στα 82 του χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Αξέχαστα τηλεοπτικά ρεβεγιόν με μεγάλους αστέρες: Βουγιουκλάκη και Μπονάτσος το 1996

θάνατοςΤάκης Βουγιουκλάκηςανακοπή καρδιάςΑλίκη Βουγιουκλάκη