Πολιτισμός|14.04.2021 13:54

Θανάσης Βέγγος: Με την οικογένειά του σε σπάνια φωτογραφία από τη δεκαετία του '60

Newsroom

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας σπουδαίος κωμικός ηθοποιός, που διαμόρφωσε μέσα από τους ρόλους του έναν ολοκληρωμένο λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα με σταθερά χαρακτηριστικά, ενσαρκώνοντας τον μέσο Έλληνα στα πλαίσια της φαρσοκωμωδίας. Αεικίνητος, σαρωτικός, φουκαράς, αγχωμένος, κυνηγημένος, καπάτσος, πολυμήχανος, φτωχός, τίμιος, γκαφατζής είναι κάποια από αυτά τα στοιχεία –αντιφατικά μεταξύ τους, όπως και του νεοέλληνα στην εποχή που σκιαγραφείται – που συνθέτουν «το κινηματογραφικό φαινόμενο Θανάσης Βέγγος». Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος και όπως είχε πει, το έγραφε με "γγ" όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι.

Γεννήθηκε στο Ν.Φάληρο. Τα χρόνια 1948-1950, εξορίστηκε στην Μακρόνησο, όπου και γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, και αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία «Μαγική Πόλις». Το1959, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή,  πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ώς εξαιρετικό ταλέντο. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν επίσης το 1959 στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς».

H δημοσιογράφος Έλενα Μακρή Λυμπέρη μοιράστηκε στο Elena’s Diary μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Θανάση Βέγγου με την οικογένειά του. Στην σπάνια, ρετρό φωτογραφία βλέπουμε τον ηθοποιό με τη σύζυγό του, Ασημίνα και τους δυο γιους τους, Βασίλη και Χάρη, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Παντρεύτηκαν όταν ο αγαπημένος ηθοποιός γύριζε τον «Δράκο» το 1956 και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2011.

T

Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία της Φίνος Φίλμ ήταν το 1959 με την ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», όπου έχουν μείνει αξέχαστα τα χαστούκια που του έδινε ο Κώστας Χατζηχρήστος. Το 1970 ο Θανάσης Βέγγος ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Ντίνο Κατσουρίδη, η οποία κορυφώθηκε το 1971 με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», η οποία και του χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έπαιξε συνολικά σε 126 ταινίες, 14 απο τις οποίες ήταν της Φίνος Φιλμ. Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία του στην ταινία «Ο Ατσίδας», που ερμηνεύει τον Θρασύβουλο που έλεγε «Όλα είναι Ατμός» καθώς επίσης και στην ταινία «Ο Τσαρλατάνος» στην οποία ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία ταυτόχρονα τρείς ρόλους. Το 1993 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, που συνοδεύτηκε απο την έκδοση βιβλίου για το έργο του. 

Αντίστοιχα λαμπρή ήταν και η πορεία του στο θέατρο με αποκορύφωμα το 1995, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη υποδυόμενος τον Τρυγαίο, όπου και αποθεώθηκε. Εμφανίστηκε επίσης και σε πολλά σήριαλ της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ο Θανάσης Βέγγος νοσηλευόταν από τις 19 Δεκεμβρίου 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όπου και απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του.

ελληνικός κινηματογράφοςΘανάσης Βέγγος