Πολιτισμός|24.04.2021 09:20

Όσκαρ 2021: Ποιοι ψηφίζουν για τους νικητές - Πώς μπορείς να γίνεις μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου

Newsroom

Έφτασε η ώρα των Όσκαρ. Ποιος νοιάζεται θα μας πείτε, όταν οι αίθουσες κινηματογράφων παραμένουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο πιο σκοτεινές από ποτέ· όταν ο πολύς κόσμος, αδυνατώντας να «κατεβάσει» ταινίες στον υπολογιστή του, ή να έχει πρόσβαση σε διαδικυακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να έχει δει πολλές από τις τις διαγωνιζόμενες ταινίες μόνο από το τρέιλερ...

Διαβάστε επίσης: ΟΣΚΑΡ 2021: Αν ψηφίζαμε αυτές θα ήταν οι επιλογές μας για τα χρυσά αγαλματίδια

Η - άλλοτε - πιο λαμπρή βραδιά της showbiz έχει θαμπώσει από τις ειδήσεις και τα ιογενή τεκταινόμενα… Τα πήρε όλα ο κορονοϊός και διασκέδαση και ταινίες και σινεμά και τις ζωές μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα Όσκαρ όμως είναι εδώ, στα χρόνια του πολέμου… της Covid-19 καλύτερα και από τη Δευτέρα το πρωί (ώρες Ελλάδας) οι κινηματογραφόφιλοι γι' αυτά θα συζητούν. Ποιοι ψηφίζουν όμως για τους νικητές, ποια τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου και πώς επιλέγουν τις προτιμήσεις τους;

Περισσότεροι από 9.300 άνθρωποι της βιομηχανίας του θεάματος ψηφίζουν για τα Όσκαρ. Ποιοι είναι αυτοί και πώς έγιναν ψηφοφόροι; Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που έχει έδρα το Λος Άντζελες μετράει, επί του παρόντος, 9.362 μέλη -  που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τα μέλη της Ακαδημίας χωρίζονται σε 17 κατηγορίες: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, σχεδιαστές κοστουμιών κτλ. Οι νικητές και οι υποψήφιοι για Όσκαρ θεωρούνται αυτόματα ως μέλη.

Οι αιτήσεις για να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας εξετάζονται μία φορά το χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα συμμετέχει στην ομάδα τους.

Τα μέλη απολαμβάνουν το δικαίωμα ψήφου εφ’ όρου ζωής, αλλά από το 2016 το χρονικό όριο του δικαιώματος ψήφου περιορίζεται στα 10 χρόνια και είναι ανανεώσιμο, για να αποφευχθεί η συμμετοχή ψηφοφόρων που δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην κινηματογραφική βιομηχανία. Τα δικαιώματα ψήφου εφ’ όρου ζωής ισχύει μόνο μετά τρεις θητείες 10ετούς διάρκειας. Όσοι δεν είναι πλέον ενεργοί γίνονται «ομότιμα» μέλη και δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Ποια είναι όμως τα μέλη της Ακαδημίας;

Για πολύ καιρό, η Ακαδημία δεν αποκάλυψε τον κατάλογο των ψηφοφόρων της, αν και τίποτα δεν δεσμεύει ένα μέλος της να δηλώσει ότι μπορεί έχει δικαίωμα ψήφου. Η Ακαδημία αποκάλυψε το 2016 ότι από τα 6.000 μέλη της, το 93% ήταν λευκοί και το 76% ήταν άντρες. Η μέση ηλικία τους ήταν 63 ετών. Η Ακαδημία είχε ανακοινώσει τότε ότι θα διπλασίαζε τον αριθμό των γυναικών και των μειονοτικών μελών έως το 2020. Πέρυσι το καλοκαίρι, ανακοινώθηκε ότι είχε επιτευχθεί ο στόχος: Η Ακαδημία μετράει έχει ανάμεσα στα μέλη της το 1/3 γυναίκες και 19% «εκπροσώπους μειονοτήτων». Επίσης, περισσότερα από 2.100 μέλη της δεν είναι Αμερικανοί.

Πώς επιλέγονται όμως οι υποψηφιότητες για Όσκαρ από τα μέλη της Ακαδημίας;

Μέλη από καθένα μία από τις 17 κατηγορίες-ιδιότητες, επιλέγουν τους υποψηφίους. Η κατηγορία των ηθοποιών - η μεγαλύτερη ομάδα από τους ψηφοφόρους - υποβάλλει τις υποψηφιότητες για την κατηγορία των ερμηνειών, οι σκηνοθέτες για τον καλύτερο σκηνοθέτη και ούτω καθεξής. Οι υποψηφιότητες για ορισμένα βραβεία, όπως για την καλύτερη διεθνή ταινία και το καλύτερο κινούμενο σχέδιο, επιλέγονται από ειδικές επιτροπές.

Όλα τα μέλη ψηφίζουν για να επιλέξουν τους υποψηφίους για το Αγαλματάκι της Καλύτερης Ταινίας. Όλα τα μέλη που ψηφίζουν επιλέγουν τους νικητές. Σε 22 από τις 23 κατηγορίες, αυτός με τις περισσότερες ψήφους είναι ο νικητής.

Όταν πρόκειται για το πολυπόθητο βραβείο της Καλύτερης Ταινίας, οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν - από το 2009 - ένα περίπλοκο σύστημα ψηφοφορίας με το οποίο κατατάσσουν τις ταινίες από τις πιο αγαπημένες έως τις λιγότερο αγαπημένες.

Εάν μία ταινία συγκεντρώνει περισσότερο από το 50% των ψήφων, κερδίζει αυτόματα, διαφορετικά, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και η ταινία που έλαβε τον μικρότερο αριθμό ψήφων φεύγει από τη λίστα και αυτές οι ψήφοι που δίνονται στη συνέχεια κατανέμονται στη δεύτερη επιλογή των ψηφοφόρων. Η διαδικασία συνεχίζεται έως ότου απομείνει μία ταινία με πάνω από 50% των ψήφων.

Αυτά και περιμένουμε να ανοίξουν – τουλάχιστον – τα θερινά σινεμά για να απολαύσουμε και πάλι μεγάλη οθόνη και κάτι νύχτες με φεγγάρι, που σε κάνουν να ξεχάσεις ό,τι πέρασες και ό,τι σε περιμένει. Καλά να περάσετε!

Διαβάστε επίσης: Βραβεία Oscar 2021: Mε φυσική παρουσία και με επίσημο ένδυμα η τελετή απονομής

καλύτερες ταινίεςκινηματογράφοςΑμερικανική Ακαδημία ΚινηματογράφουΌσκαρ 2021