Πολιτισμός|26.04.2021 13:28

Όσκαρ 2021: Η Κινέζα Κλόε Ζάο γίνεται η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει βραβείο σκηνοθεσίας

Newsroom

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κινέζα Κλόε Ζάο πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Nomadland» και έγινε η πρώτη Ασιάτισσα που πήρε ένα τόσο σημαντικό βραβείο στον κινηματογράφο και η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτις με ένα Χρυσό Αγαλματάκι στην προθήκη των βραβείων της (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου-«The Hurt Locker»).

«Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε: "Οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί". Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους... Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Διαβάστε επίσης: Όσκαρ 2021: Καλύτερη ταινία το Nomadland, Άντονι Χόπκινς και ΜακΝτόρμαντ βραβεία πρώτων ρόλων

Η Ζάο ήδη απέσπασε με το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και 55 ακόμα βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής. Να σημειώσουμε για την τελετή, ότι οι παρουσιαστές των βραβείων αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο από άλλες χρονιές σε κάθε υποψήφιο, λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα για την πορεία τους. Η ατμόσφαιρα της βραδιάς ήταν αρκετά οικεία. Οι υποψήφιοι κάθονταν σε ασφαλείς αποστάσεις και σε διαφορετικά τραπεζάκια ο καθένας. 

Παράλληλα, η Γιουν Υου-Τζουνγκ πήρε το Όσκαρ για την ερμηνεία της στο «Minari» και διερωτήθηκε με αφοπλιστική αφέλεια: «Πώς γίνεται να κερδίσω την Γκλεν Κλόουζ;». Ο Ντάνιελ Καλούγια πήρε το Όσκαρ για τον Β' Αντρικό Ρόλο και συγκινημένος το αφιέρωσε στη μνήμη του ανθρώπου που ενσάρκωσε στην ταινία «Judas and the Black Messiah», τον αρχηγό των Μαύρων Πανθήρων Φρεντ Χάμπτον: «Πόσο ευλογημένοι είμαστε που ζούμε σε έναν κόσμο που υπήρξε κι αυτός» είπε. Ο Καλούγια ευχαρίστησε και τους γονείς του που έκαναν σεξ... Έγραψε Ιστορία! 

Οι δύο Έλληνες, ο Γιώργος Λαμπρινός (Μοντάζ) και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ (Διεύθυνση Φωτογραφίας) δεν κατάφεραν να κερδίσουν το βραβείο. Το αγαλματάκι για το Πρωτότυπο Σενάριο κέρδισε - δικαίως - η Emerald Fennell για το «Promising Young Woman». Ο Φλοριάν Ζελέρ (και ο Κρίστοφερ Χάμπτον) πήρε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και είναι ο άνθρωπος που έχει γράψει και το θεατρικό στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας «The Father».

Το απόλυτο φαβορί για το βραβείο της Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν το δανέζικο «Ασπρο Πάτο» (Another Round) του Thomas Vinterberg, ο οποίος στον λόγο του, μίλησε με δάκρυα για την κόρη του που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα: «Γι 'αυτό θέλαμε να κάνουμε μια ταινία που να γιορτάζει τη ζωή», είπε συντετριμμένος. «Δύο μήνες πριν γυρίσουμε αυτήν την ταινία και δύο μήνες πριν πεθάνει η κόρη μου ήταν στην Αφρική. Μου έστειλε ένα γράμμα, μόλις είχε διαβάσει το σενάριο και δήλωνε ενθουσιασμένη. Έπρεπε να είναι εδώ! Ίντα, αυτό που έγινε σήμερα είναι ένα θαύμα και είσαι μέρος αυτού του θαύματος».

Στην κατηγορία ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους το «Soul» της Pixar «έπαιζε» χωρίς αντίπαλο: ήταν υπέροχο με εκπληκτική μουσική και κέρδισε δίκαια το Όσκαρ. Το «My Octopus Teacher» (Netflix) κέρδισε στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ· μια εξαιρετική ταινία που περιγράφει τη σχέση ενός δύτη με ένα χταπόδι!

Διαβάστε επίσης: Είδαμε την ταινία The Father με τον Άντονι Χόπκινς - Καλύτερα να μην τη βλέπαμε

Όσκαρ 2021NomadlandΑμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφουκαλύτερες ταινίες