Πολιτισμός|25.04.2021 19:09

Οσκαρ 2021: Το πανηγύρι των Αγίων του Χόλιγουντ και τα αουτσάιντερ που τρέχουν να προσπεράσουν

Νίκος Τζιανίδης

Λίγες μόνον ώρες απομένουν για να μάθουμε ποιοι θα είναι οι εφετινοί νικητές των βραβείων Όσκαρ και οι αναλυτές, οι λάτρεις των στοιχημάτων και οι απλοί φίλοι του κινηματογράφου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν εκείνους που θα υψώσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.

Κι ενώ όλα δείχνουν, από ό,τι ακούγεται και δημοσιεύεται ότι η ταινία «Nomadland» θα σαρώσει, υπάρχουν και τα αουτσάιντερ που τρέχουν πλάι του και δεν αποκλείεται να προσπεράσουν στην ευθεία.

Διαβάστε επίσης: ΟΣΚΑΡ 2021: ΑΝ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΑ

Αν η ταινία της Κλόε Ζάο («Nomadland») θυμίζει δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με «αφηγήτρια» της ζωής της Φερν, τη Φράνσις ΜακΝτορμαντ, υπάρχουν ταινίες με δυνατό σενάριο, διαλόγους και πλοκή που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός κοινού που έχει μεγαλώσει με Φελίνι και Κόπολα, που έχει εκστασιαστεί με Ουέλς και Μπέργκμαν, που έχει γοητευτεί από Χίτσκοκ, Κουροσάβα, και Γκιγιέρμο ντελ Τόρο… Τι να μας πει η Κλόε Ζάο καημένε;

Η ιστορία της «Δίκης των 7 του Σικάγο», ασύγκριτα καλύτερη από εκείνη των νομάδων με την τροχοκινούμενη ζωή… Να ένα αουτσάιντερ, λοιπόν: «Η Δίκη των 7 του Σικάγο» για το Όσκαρ καλύτερη ταινίας. Και – γιατί όχι – το «Promising Young Woman». Εκεί να δεις πλοκή και φινάλε, που είδε ο Χίτσκοκ από ψηλά και είπε: «πώς δεν το σκέφτηκα;». Και ο χεβιμεταλάς που χάνει ό,τι πολυτιμότερο έχει στο «Sound of Metal», την ακοή του; Ιστορία που σε καθηλώνει στην πολυθρόνα για να δεις πώς θα τελειώσει. Να λοιπόν τρία αουτσάιντερ που τρέχουν να κόψουν το νήμα της Καλύτερης Ταινίας, πριν από το… ντοκιμαντέρ «Nomadland»!

Κι αν πεις για τους πρωταγωνιστές; Ο αείμνηστος Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν, προβάλει από τα σύννεφα ως φαβορί. Γιατί; Ε, μην τρελαθούμε κιόλας. Μια μέτρια ταινία – θεατρικό του χασμουρητού καλύτερα- το «Ma Rainey’s Black Bottom» και μια εύκολη ερμηνεία. Ο θεός να με συγχωρέσει, αλλά του Μπόουζμαν του χαλάλιζα ένα τρισάγιο, όχι ένα Όσκαρ! Πλάι ο, πέρα από την ανθρώπινη φύση, Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του «Πατέρα» του βυθισμένου στην άνοια (τα έχουμε γράψει) και ο Ριζ Άχμεντ στο «Sound of Metal» σε ρόλο που σε… κουφαίνει!

Κι αν πάμε στις γυναίκες; Η Κάρεϊ Μάλιγκαν, στην ταινία «Promising Young Woman» δείχνει δυνατή λίγο πριν από την απονομή ώστε να είναι εκείνη που θα κρατήσει στο χέρι της τον «θείο» Όσκαρ. Η ερμηνεία της είναι εκπληκτική – κόντρα ρόλος για την εύθραυστη βρετανίδα που είχαμε συνηθίσει να παρακολουθούμε να ερμηνεύει απλά τον εαυτό της: ντροπαλή και συνεσταλμένη, δειλή και φοβισμένη: «Μια κάποια εκπαίδευση», «Μη μ' αφήσεις ποτέ» κλπ. Να μην ξεχάσουμε τη στιβαρή ερμηνεία της Βανέσα Κέρμπι στην ταινία «Pieces of a Woman». Η 33χρονη βρετανίδα σε κομματιάζει με την απόδοση του ρόλο κατά την ώρα της ωδίνης. Γιατί να μην κρατήσει στο χέρι το βραβείο της Ακαδημίας; Ας μην καταπιαστούμε με δεύτερους ρόλους αντρικούς και γυναικείους. Να πούμε όμως ότι το σενάριο του «Promising Young Woman» δικαιούται Όσκαρ και το τραγούδι Husavik της ελαφριάς κατά τα άλλα ταινίας «Eurovision Song Contest» είναι από εκείνα που λες μπράβο που του το έδωσαν!

Όχι η «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» δεν πήρε Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το είχε πάρει τότε κάποιος «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»! 

Αυτά για… pregame και μέχρι το πρωί θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι νικητές για ταινίες, που δυστυχώς οι πολλοί δεν είδαν. Και κάτι τελευταίο: Τα Όσκαρ ένα πανηγυράκι είναι, ένα ντεφιλέ επίδειξης ακριβών ρούχων και σιδερωμένων προσώπων για να βλέπουμε εμείς οι κοινοί θνητοί και να χαζεύουμε τ’ αστέρια με το στόμα ανοιχτό. Κι αν και πάλι «χρυσωθούν» ταινίες που δεν σας άρεσαν (όσοι τις είδατε) μην στενοχωρείστε, θυμηθείτε μόνο ότι έχουν πάρει Όσκαρ το «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες», ο «Ρόκι», το μιούσικαλ «Όλιβερ Τουίστ», το «Crash», το «Argo», ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και δεν έχουν πάρει ο «Πολίτης Κέιν», το «Μυστικό του Brokeback Mountain», «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»… Συνεπώς πάρτε «μαλλί της γριάς», μηλαράκι καραμελωμένο και κοκοράκι κι απολαύστε την πραμάτεια του Χόλιγουντ στο ετήσιο πανηγύρι στη χάρη των αγίων του…

Διαβάστε επίσης: Είδαμε την ταινία The Father με τον Άντονι Χόπκινς - Καλύτερα να μην τη βλέπαμε

ηθοποιοίΑμερικανική Ακαδημία ΚινηματογράφουΌσκαρ 2021καλύτερες ταινίες