Πολιτισμός|14.01.2019 16:24

Λαϊκισμός και Δημοκρατία: Σεμινάριο με τον Γιώργο Κατσαμπέκη

Newsroom

Ο λαϊκισμός έχει αναδειχθεί από πολλές πλευρές ως η έννοια-κλειδί της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Έχοντας χρησιμοποιηθεί τόσο από επιστήμονες όσο και από δημοσιολογούντες, απέκτησε κατά κύριο λόγο αρνητικές σημάνσεις, οι οποίες καθορίζουν τη χρήση και την εννοιολόγησή του σήμερα. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει και ένα θεωρητικό ρεύμα που αναγνωρίζει στο λαϊκισμό χειραφετησιακά χαρακτηριστικά και τον συνδέει με εγχειρήματα αναζωογόνησης της δημοκρατίας.

Αντικείμενο του σεμιναρίου του ΕΝΑ, με τον Λέκτορα Ευρωπαϊκής & Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, Γιώργο Κατσαμπέκη, είναι η αποσαφήνιση επίδικων πλευρών της έννοιας του λαϊκισμού και η διερεύνηση της σχέσης του με τη δημοκρατία.

Τι είναι το δημόσιο χρέος; Πώς συντάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός; Τι σημαίνει «δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα»; Γιατί και πώς αναθεωρείται το Σύνταγμα; Πώς ορίζεται ο (πολιτικός) χρόνος; Ποιοι είναι οι φορείς της (κρατικής) εξουσίας; Πού εδράζεται ο λαϊκισμός; Πώς αναδύονται τα κοινωνικά κινήματα; Μπορεί το «πλήθος» να είναι το νέο πολιτικό υποκείμενο; Τι είναι το κοινωνικό κράτος; Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας; Πώς προστατεύεται η μητρότητα στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες; Μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει στον κοινωνικό μετασχηματισμό;

Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει το επόμενο διάστημα το ΕΝΑ. Μέσα από τρεις παράλληλους κύκλους διαλέξεων σεμιναριακού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε νέους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε με πρακτικό και αναστοχαστικό τρόπο βασικές έννοιες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Στόχος είναι να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για έννοιες που συναντούμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου έτσι να ξανασκεφτούμε –εκκινώντας από διαφορετικές ενδεχομένως αφετηρίες– όρους της ατομικής και συλλογικής μας εμπειρίας στο εδώ και το τώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

σεμινάριοΔημοκρατίαλαϊκισμός