Πολιτισμός|31.05.2021 09:17

Στον Ακίρα Ιφουκούμπε αφιερωμένο το σημερινό doodle της google

Newsroom

Στον σπουδαίο Ιάπωνα συνθέτη Ακίρα Ιφουκούμπε (Akira Ifukube) είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Αφορμή είναι η συμπλήρωση 107 χρόνων από τη γέννησή του.  Ο Ακίρα Ιφουκούμπε γεννήθηκε το 1914 στο Κουσίρο, στο νησί του Χοκάιντο, της Ιαπωνίας. Από νωρίς αγάπησε με πάθος την ευρωπαϊκή μουσική και ήθελε να συνθέσει τα ακούσματά του με την βαθιά ριζωμένη εθνική του ταυτότητα σε πρωτότυπες συνθέσεις. Η τάση του ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν άκουσε το ορχηστρικό κομμάτι του Ρώσου συνθέτη του 1913 «The Rite of Spring» σε ηλικία 14 ετών.

Το 1935 έγραψε το πρώτο του ορχηστρικό νούμερο, την περίοδο που σπούδασε δασοκομία στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο. Ακολούθησε τον δρόμο της μουσικής και το 1947 κυκλοφόρησε την πρώτη από τις περισσότερες από 250 μουσικές για ταινίες του που παρήγαγε τον επόμενο μισό αιώνα.

Εγινε ευρύτερα γνωστός το 1954 όταν έγραψε το  soundtrack για την ιαπωνική ταινία ιαπωνική «Godzilla» (1954 σε σκηνοθεσία Ισιρόο Χόντα).

Ο Ακίρα Ιφουκούμπε δημοσίευσε ένα βιβλίο 1.000 σελίδων για τη θεωρία με τίτλο «Ενορχήστρωση» ενώ ιαπωνική κυβέρνηση του απένειμε το Τάγμα Πολιτισμού, αλλά και του Ιερού Θησαυρού, Τρίτης Κατηγορίας. Πέθανε στο Τόκιο στο Νοσοκομείο Meguro-ku, στις 8 Φεβρουαρίου 2006, σε ηλικία 91 ετών.

Όλες οι ειδήσεις

Έτοιμος ο Δένδιας αν ο Τσαβούσογλου θελήσει να πάρει ρεβάνς

Βίος και πολιτεία... το παρελθόν του θύματος στα Σεπόλια

Self test: Τι αλλάζει από σήμερα - Tι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, για νέους και μαθητές

Nέο πτωχευτικό:«Κούρεμα» χρεών έως 80%-Πρεμιέρα αύριο για την νέα εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Ακίρα ΙφουκούμπεgoogleGoogle doodle