Πολιτισμός|04.06.2021 13:15

Ιταλία: Καλλιτέχνης βρήκε αγοραστή που έδωσε 15.000 ευρώ για ένα αόρατο γλυπτό

Newsroom

«Δεν μπορούν τόσοι ανόητοι να ζήσουν εμένα έναν έξυπνο;», διερωτώταν συχνά ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Νίκος Τσιφόρος δια μέσου των ηρώων του από «Τα Παιδιά της Πιάτσας». Και πόσο δίκιο είχε! Διαβάζουμε: Ιταλός καλλιτέχνης πούλησε ένα άγαλμα του για 15.000 ευρώ σε λάτρη της τέχνης. Πού είναι το περίεργο, θα μας πείτε. Συνεχίζουμε: Το άγαλμα είναι αόρατο! 

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Το εμβληματικό γλυπτό που δημιούργησε μια καλλιτέχνης από τα συντρίμμια της έκρηξης στη Βηρυτό

Το αόρατο έργο (!) του Σαλβατόρε Γκαράου «Io sono», βρήκε αγοραστή και μάλιστα ανοιχτοχέρη, που πλήρωσε 15.000 ευρώ για να το αποκτήσει και να το στολίσει στο σπίτι του. Ο ευφάνταστος καλλιτέχνης δήλωσε πως: «Το κενό, δεν είναι παρά ένας χώρος γεμάτος ενέργεια, ακόμα κι αν το αδειάσουμε και δεν απομείνει τίποτα, σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητας του Χάισενμπεργκ. Επομένως, υπάρχει ενέργεια που συμπυκνώνεται και μετατρέπεται σε σωματίδια, μέσα μας…».
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γκαράου, το… γλυπτό πρέπει να τοποθετηθεί στην κατοικία του αγοραστή χωρίς άλλα γλυπτά δίπλα του, σε έναν χώρο μήκους περίπου 2 μέτρα και πλάτους επίσης 2 μέτρα. Επειδή το κομμάτι δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν και ειδικές απαιτήσεις φωτισμού ή θερμοκρασίας. Το μόνο απτό στοιχείο που έλαβε ο αγοραστής είναι ένα πιστοποιητικό ταυτότητας του έργου, που έχει υπογραφεί και σφραγιστεί από τον καλλιτέχνη, Σαλβατόρε Γκαράου. 
Δεν διευκρινίστηκε αν ο αγοραστής χρειάστηκε την αρωγή Μεταφορικής για να πάρει το άγαλμα στο σπίτι του, ούτε μάθαμε την αντίδραση της συζύγου του… Αλλά πού να ξέρει εκείνη από τέχνη; 

T

Τον περασμένο μήνα, ο Γκαράου παρουσίασε ένα άλλο άυλο γλυπτό του με τίτλο, «Ο Βούδας σε στοχασμό», στην Piazza della Scala στο Μιλάνο, κοντά στην είσοδο της Gallerie d'Italia. Ο Garau δημοσίευσε ένα βίντεο από το "άγαλμα" στη σελίδα του Instagram .

Να λοιπόν που ο Τσιφόρος επαληθεύεται: πάντα υπάρχουν κορόιδα να ζήσουν τους έξυπνους, αλλά και ο παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έρχεται στην επικαιρότητα με τα «Καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα», που ουδείς τα έβλεπε… Μέχρι που ένα μικρό παιδί αναφώνησε: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!».  Στον 21ο αιώνα λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν 15.000 για ένα «τίποτα». Ο αιώνας μας είναι γυμνός!

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα rapid test των τουριστών που θα «ξεκλειδώσουν» το καλοκαίρι

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα - Οι περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και οι νέες δόσεις

Κορονοϊός - Ψαλτοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

γλυπτάέργο τέχνηςκαλλιτέχνης