Πολιτισμός|06.06.2021 17:47

Η Κική Δημουλά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα - Ο έρωτας, όνομα ουσιαστικόν!

Newsroom

Η Κική Δημουλά, μια από τις πιο αγαπημένες ποιήτριες των τελευταίων ετών, παραμένει επίκαιρη, καθώς ποιήματα και στίχοι της διακινούνται συνεχώς μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Αναρτήσεις, προσωπικά μηνύματα, αφιερώσεις σε «τοίχους» και «σελίδες» λειτουργούν ως καθημερινή υπόμνηση του μεγάλου ποιητικού της έργου, αλλά και της διείσδυσης που έχει στους νέους η γραφή της. Η Κική Δημουλά γεννήθηκε σαν σήμερα, 6 Ιουνίου, πριν 90 χρόνια, το 1931. Σε μία ομιλία της η Δημουλά είχε πει: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα»

Τη θυμόμαστε με αγάπη και με αυτό το βίντεο:

Η Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα του Σαββάτου (22/2/2020). Η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία, κατά την οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς. Εισήλθε εν συνεχεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας από την οποία δεν εξήλθε ποτέ. Η ποιήτρια νοσηλευόταν από τις 2 Φεβρουαρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Υγεία», με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Κική Δημουλά: «Κερδισμένος είναι αυτός που αγαπάει, όχι αυτός που αγαπιέται»

Για τον θάνατο είχε πει: «Είναι ένα ασυγχώρητο πράγμα. Ασυγχώρητο από μέρος της φύσης, του Θεού; Δεν ξέρω. Εάν είμαστε αθάνατοι δεν θα ήταν ανιαρό. θα είχε προβλεφθεί να μην πλήττουμε. θα ήταν όλα ρυθμισμένα βάση της συνθήκης ότι είμαστε αθάνατοι». 

Γεννήθηκε το 1931, στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον μαθηματικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί 25 χρόνια. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης».

T

Η Association Capitale Européenne des Littératures τη βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά.

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. «Οι άνθρωποι ταυτίζονται με τα ποιήματά της, γιατί η Κική Δημουλά γράφει για τη θλίψη, το πένθος, την ενοχή, το αναπόφευκτο. Γράφει για τη θλίψη, αλλά τα ποιήματά της δεν είναι λυπηρά. Προσφέρουν ελπίδα και σύνδεση με την εσωτερική μας ανθρωπιά» έγραψε η Μενδώνη για την Κική Δημουλά.

Όλες οι ειδήσεις

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η σκοτεινή «Κρουέλα» και οι δύο ελληνικές πρεμιέρες «Μήλα» και «Ράφτης»

11ο Athens Open Air Film Festival: Eπιστρέφει με ελεύθερη είσοδο και γεμάτο «Ερωτική Επιθυμία»

Ιταλία: Καλλιτέχνης βρήκε αγοραστή που έδωσε 15.000 ευρώ για ένα αόρατο γλυπτό

ποιήτριαΚική Δημουλά