Πολιτισμός|17.01.2019 21:17

Ο νυν προγραµµατισµός ενός τέως διευθυντή...

Μαρία Ριτζαλέου

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισµού Μυρσίνης Ζορµπά να προχωρήσει σε δηµόσια προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενόχλησε τον επί εννέα χρόνια καλλιτεχνικό διευθυντή, διεθνούς φήµης πιανίστα Γιώργο-Εµµανουήλ Λαζαρίδη (ο οποίος πάντως είχε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας, µε «µπλοκάκι») και σχεδόν αµέσως -τον περασµένο Νοέµβριο- υπέβαλε την παραίτησή του.

Έµεινε ωστόσο για ένα τρίµηνο προκειµένου να µη µείνει «ακέφαλο» το Μέγαρο και ολοκλήρωσε τον καλλιτεχνικό προγραµµατισµό για το πρώτο εξάµηνο του 2019. Σύµφωνα µε αυτόν, εκτός από τη µουσική, την τιµητική τους θα έχουν επίσης το θέατρο, ο χορός, οι διαλέξεις, παράλληλες εκδηλώσεις και προβολές κινηµατογραφικών ταινιών.

Εννέα εµφανίσεις θα κάνει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και άλλες επτά η Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου Θεσσαλονίκης, ενώ από τα φηµισµένα σχήµατα του εξωτερικού ξεχωρίζουν η περίφηµη Lithuanian Chamber Orchestra και το θρυλικό Juilliard String Quartet από τη Νέα Υόρκη µε τη Θεσσαλονικιά βιολονίστα Αρετή Ζούλα στη σύνθεσή του

Το πιάνο θα έχει για άλλη µια χρονιά την τιµητική του, καθώς εκτός από τα ατοµικά ρεσιτάλ θα φιλοξενηθούν επίσης οι τελικοί του 9ου Διεθνούς Διαγωνισµού Πιάνου «Γιώργος Θύµης» και του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισµού Πιάνου.

Συναυλίες µε άριες και κοµµάτια του οπερατικού ρεπερτορίου θα παρουσιάσουν τρεις γνωστές λυρικές φωνές, οι Γιούλη Καραγκούνη, Σοφία Μητροπούλου και Δέσποινα Σκαρλάτου-Παρασκευοπούλου, ενώ σε πιο σύγχρονα ακούσµατα η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης θα συνοδεύσει τη Δήµητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, και µια µουσικοθεατρική παράσταση µε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία θα δώσει η Μαργαρίτα Ζορµπαλά.

Με ενδιαφέρον αναµένεται και το 2ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ηχων σε καλλιτεχνική επιµέλεια του Θύµιου Ατζακά, που έχει επίκεντρο την ώσµωση µεταξύ των ευρασιατικών µουσικών παραδόσεων και της πνευµατικής αναζήτησης του σύγχρονου δυτικού κόσµου.

Στον κύκλο του θεάτρου θα παρουσιαστούν η performance «∆ον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, Κεφάλαιο 23ο» της Εφης Μπίρµπα που βασίζεται στο έργο του Θερβάντες, ενώ το «Ήθελε να πεθάνει και να πάει στο Παρίσι» του Ελληνογάλλου Γιοακίµ Λαταργέτ έχει ως θέµα τα ακανθώδη ζητήµατα της ξενιτιάς, της γλώσσας και της µνήµης.

Ο χορός θα εµφανίσει διπλό πρόσωπο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ Motum, σε καλλιτεχνική επιµέλεια της Τατιάνας Παπαδοπούλου, θα παρουσιάσει οµάδες σύγχρονου χορού, και η εκδήλωση «Χορεύουµε για τη ζωή», που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, θα παρουσιάσει χορούς, τραγούδια και δρώµενα της Αποκριάς από διάφορα σηµεία της Ελλάδας. 

καλλιτεχνικός διευθυντήςΝατάσσα ΜποφίλιουΚρατική ΟρχήστραΘεσσαλονίκηΔήμητρα Γαλάνη