Πολιτισμός|18.01.2019 16:20

Στην «γκρίζα ζώνη» του Υπερταμείου 587 ακίνητα - Ποια έχουν ταυτοποιηθεί

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Στον «αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται η εκδίκαση (στις 22 του µήνα) της προσφυγής στο Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), κατά της µεταβίβασης 2.329 µνηµείων στο Υπερταµείο, καθώς το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καταθέσει ούτε στο... παρά πέντε τις δικές του θέσεις στο ΣτΕ.

Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς µια αναβολή σηµαίνει νέα δίµηνη καθυστέρηση στην ήδη εδώ και τέσσερις µήνες λιµνάζουσα υπόθεση. Η νέα εκδίκαση έπειτα από αναβολή θέλει τουλάχιστον δύο µήνες. Εάν και τότε το ΥΠΟΙΚ δεν ξανακαταθέσει τις θέσεις του, µπορεί να δοθεί και δεύτερη αναβολή!

Τι ακριβώς επιδιώκει µε αυτήν την τακτική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πάντως προχθές για πρώτη φορά άφησε να διαρρεύσει από το ΥΠΟΙΚ ότι οδεύει προς την εξαίρεση των 2.329 επίµαχων ΚΑΕΚ; Το ΔΣ του ΣΕΑ εκτιµά ότι επιχειρεί «να ροκανίσει χρόνο» και «να αποφύγει το δικαστήριο», καθώς υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να το χάσει.

Σύµφωνα µε τον νοµικό του ΣΕΑ, Δηµήτρη Μπελαντή, η προσφυγή κατά της πράξης µεταβίβασης των 2.329 ακινήτων θα κερδηθεί όχι µόνο γιατί παραβιάζει τον αρχαιολογικό νόµο, αλλά και διότι υπάρχει σε αυτήν «µια αντιφατική αιτιολογία»: ενώ αναφέρει ότι «εξαιρούνται αυτά», κατόπιν, σε παράρτηµα, σηµειώνεται ότι «δεν τα εξαιρεί». ∆ιαψεύσεις Πάντως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ΣΕΑ διέψευσε κατηγορηµατικά τους ισχυρισµούς του Υπερταµείου και του ΥΠΟΙΚ ότι η παρέµβαση του Υπερταµείου στο ΣτΕ έγινε έπειτα από σχετική κλήση. Σύµφωνα µε τον κ. Μπελαντή, µόνο οι αντίδικοι µπορούν να κληθούν, εποµένως µόνο το ΥΠΟΙΚ µπορούσε να παρέµβει. Κάτι που αποφεύγει να κάνει...

Το µεγάλο διακύβευµα, το αληθινό «αγκάθι», όπως τονίστηκε από τους παρόντες, είναι η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και µνηµείων. Το επιχείρηµα του υπουργού Οικονοµικών και του υπουργείου Πολιτισµού ότι ο νόµος διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονοµιά είναι «προσχηµατική δικαιολογία, αφού από την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου τα εξαιρούµενα ακίνητα παραµένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Η νοµή, χρήση και διαχείριση όλων αυτών των σηµαντικών µνηµείων, δηλαδή, δεν θα ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Συντάγµατος» υπογράµµισε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Σταµατία Μαρκέτου.

«Τα 2.329 ακίνητα που µεταβιβάζονται κινδυνεύουν να περάσουν στη διαχείριση τρίτων, ξένων επιχειρηµατιών και εποµένως είναι καθήκον µας να τα προστατεύσουµε και να προστατεύονται στο διηνεκές µε νόµο. Γι’ αυτό αγωνιζόµαστε. Δεν ζητάµε µόνο την τωρινή εξαίρεσή τους αλλά και τη θεσµική θωράκισή τους, ώστε να µην ξαναβρεθεί κανένα µνηµείο ή αρχαιολογικό µουσείο απειλούµενο» συµπλήρωσε.

«Οι µάσκες έπεσαν» εκτίµησε η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, Αργυρώ Καµπερίδη.

«Η τελευταία παρέµβαση του Υπερταµείου στο ΣτΕ φανερώνει ότι δεν ήταν τόσο λάθος η µεταβίβαση. Θέλουν να την υπερασπιστούν και µε άλλους τρόπους». Το επίδικο, όπως επανέλαβε η κυρία Καµπερίδη, δεν είναι η κυριότητα των 2.329 µνηµείων, αρχαιολογικών χώρων κ.ά., αλλά η διαχείριση, γιατί τα άρθρα που ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Υπερταµείου δεν είναι διόλου σαφή σε αυτά τα θέµατα. «Γι’ αυτό έχουµε αυτήν τη φοβερή ανησυχία και επιµένουµε και θα επιµείνουµε ακόµη κι αν βγει απόφαση του ΥΠΟΙΚ. Πρέπει να δούµε µε πολλή προσοχή τι λέει και να διασφαλίσουµε στο µέλλον να µην έχουµε κάτι αντίστοιχο, αφού τα άρθρα του Υπερταµείου µπορούν να ξανατεθούν σε εφαρµογή και να έχουµε ξανά άλλα 10.119 ακίνητα που του µεταβιβάζονται! Δεν µπορούµε κάθε φορά µπροστά σε µια τέτοια κατάσταση να τρέχουµε στο ΣτΕ».

Στη συνέντευξη τέθηκε και η «γκρίζα ζώνη» της µεταβίβασης των 72.000 δηµόσιων ακινήτων από την προηγούµενη κυβέρνηση στην ΕΤΑΔ και το ζήτηµα της τεράστιας περιουσίας των αρχαιολογικών πόρων στα ∆ωδεκάνησα (περιλαµβάνει από τη Λίνδο µέχρι το Κάστρο Ρόδου). «Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥΠΠΟΑ τι γίνεται µε αυτά. ∆εν τα ξεχνάµε... Τα ζητάµε» τονίζει το ΔΣ του ΣΕΑ, επιµένοντας: «Πρέπει να ανοίξει και αυτή η κουβέντα, γιατί η κυβέρνηση αναφέρεται στην πολιτική απόφαση του κ. Τσακαλώτου και µόνον».

Τα ακίνητα που έχουν ταυτοποιηθεί

Στη λίστα των 587 ΚΑΕΚ από 37 νοµούς της χώρας που είχε καταφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων να ταυτοποιήσει έως τις 2 Νοεµβρίου 2018, οπότε προσέφυγε στο ΣτΕ (ο τελικός αριθµός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που µεταβιβάζει η προσβαλλόµενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου), είναι -µεταξύ άλλων- στη Θεσσαλονίκη τα: Λευκός Πύργος, Αρχαία Αγορά, Τείχη, Επταπύργιο, Ροτόντα, Γαλεριανό Συγκρότηµα, Πασά Χαµάµ (λουτρά Φοίνιξ), Γενί Τζαµί, Μπέη Χαµάµ (λουτρά παράδεισος), Αλκαζάρ, Παζάρ Χαµάµ (Λουλουδάδικα), Αλατζά Ιµαρέτ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ιστορικός τόπος πρώην στρατοπέδου Κόδρα, Παλαιό Τελωνείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού (διατηρητέο), ιστορικός τόπος Ινδικού Νεκροταφείου.

Στη λίστα απαντώνται, επίσης, οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών, το Ρωµαϊκό Ωδείο και Στάδιο Πάτρας, ολόκληρη η Σπιναλόγκα, η αρχαία πόλη Λευκάδας, ο αρχαιολογικός χώρος της Εδεσσας, η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, το ηρώο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Σπάρτης, ο αρχαιολογικός χώρος Υστεροµινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρµένων Ρεθύµνης κ.ά.

μνημείαΣυμβούλιο της Επικρατείαςυπουργείο Οικονομικώναρχαιολογία