Πολιτισμός|20.07.2021 15:55

Γιάννης Μιχαηλίδης - Τρύφων Κόρμπης: Έφυγαν από τη ζωή οι δύο διακεκριμένοι ζωγράφοι

Newsroom

Την τελευταία τους πνοή άφησαν οι δύο διακεκριμένοι ζωγράφοι Γιάννης Μιχαηλίδης και Τρύφων Κόρμπης. Τα δυσάρεστα νέα γνωστοποίησε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1940. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής. Δεν έκανε τυπικές ακαδημαϊκές σπουδές, αλλά μελέτησε από μικρός την τέχνη των παλαιοτέρων και των συγχρόνων του, λάτρεψε, όπως έλεγε ο ίδιος, «τη μεγάλη ζωγραφική». Έζησε κι εργάστηκε στην Αθήνα και στο Πήλιο.

Ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες, δίδαξε σε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα καθώς και στο εργαστήριο γραφιστικής τέχνης του Δήμου Βόλου. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε πάντα στενή επαφή με την ποίηση και θεωρούσε ότι ζωγραφική σημαίνει ποίηση. Είχε ζωγραφίσει εξώφυλλα βιβλίων ποιητών της γενιάς του και είχε εικονογραφήσει πολλά από τα ποιήματά τους.

Το εικαστικό του έργο παρουσιάστηκε σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, κ.α. Τέλος, υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1968. 

Τρύφων Κόρμπης

Ο Τρύφων Κόρμπης γεννήθηκε το 1948 στο Παγκράτι Τριφυλίας Καλαβρύτων. Έκανε ελεύθερες σπουδές στις Γραφικές Τέχνες και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, με καθηγητή τον Γ. Μαυροΐδη, ενώ έλαβε μαθήματα γλυπτικής από τον Θ. Πανουργιά, Χαρακτικής από τον Π. Τέτση, Κεραμικής από τον Γ. Γεωργιάδη και Βυζαντινής Αγιογραφίας από τον Β. Χιωτάκη. Αποφοίτησε το 1978.

Πολλά ζωγραφικά του έργα βρίσκονται σε Ιδιωτικές συλλογές, Πινακοθήκες Δήμων και Ιδρυμάτων. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής, ενώ εργάσθηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1992 συνεργάστηκε στο Θέατρο Ν. Ιωνίας δημιουργώντας σκηνικά και αφίσες που «έντυσαν» τα θεατρικά έργα του. Από το 1999 ήταν μέλος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας και αργότερα του Ο.Π.Α.Ν. ενώ ήταν και συντάκτης στο Περιοδικό «ΛΥΧΝΑΡΙ» του Ιωνικού Συνδέσμου.

Τρύφων Κόρμπης (Copyright: Facebook)

Ήταν παντρεμένος με την συνάδελφο Βιργινία Χιωτάκη που απεβίωσε πρόσφατα. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις κυρίως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση το 1975, στην Γκαλερί Ώρα το 1979, στην Γκαλερί Αρμός στην Θεσσαλονίκη το 1980, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Ιωνίας το 1982, στην Γκαλερί «Χρυσόθεμις» το 1985 κ.α. Ασχολήθηκε με τα κοινά με διάθεση για προσφορά στο Δήμο και στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Νέας Ιωνίας για πολλά χρόνια. Τέλος, ο Τρύφων Κόρμπης υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1980.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο

Ερντογάν: «Εχθρός της Τουρκίας ο Μητσοτάκης – Ανοίγει μέρος του Βαρωσίου» - Διπλωματική αντεπίθεση από Αθήνα και Λευκωσία

Φολέγανδρος: Την Πέμπτη τελικά η απολογία του 30χρονου γυναικοκτόνου

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγάλη σταρ του ελληνικού σινεμά - Το βίντεο αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ

Ζήσης Ρούμπος: Το μήνυμα κατά της πατριαρχίας - «Εκανα ψυχανάλυση για να σπάσω το γ@μ##### απόστημα»

θάνατοςζωγραφική