Πολιτισμός|30.10.2018 12:29

Christie's: Δημοπρατείται σε τιμή - ρεκόρ ασσυριακό γλυπτό 3.000 ετών

Μαίρη Τσίνου

Ένα σπάνιο γλυπτό ηλικίας 3.000 ετών αναμένεται να δημοπρατηθεί για τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στον οίκο Christie's, στη Νέα Υόρκη. Θεωρείται το καλύτερο παράδειγμα της Ασσυριακής τέχνης που έχει βγει στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Η συμπαγής γύψινη πλάκα απεικονίζει μια θεότητα ύψους μεγαλύτερη των 2 μέτρων. 

Ο βασιλιάς Ασαρνασιρπαλ οργάνωσε μια σειρά εκστρατειών και καθιέρωσε νέα πρωτεύουσα στο Nimrud (φωτoγραφία: Christie's)

Εικάζεται ότι η μορφή που απεικονίζεται μοιάζει στον βασιλιά  Άσαρνασιρπαλ τον Δεύτερο, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως «ο μεγαλοπρεπής βασιλιάς, αυτός που φοβάται τους μεγάλους θεούς, ο άγριος μονάρχης, αυτός που κατακτά πόλεις και βουνά σε ολόκληρη την έκτασή τους, ο βασιλιά των κυρίων, ο οποίος καταστρέφει επικίνδυνους εχθρούς, στεφανωμένος με λαμπρότητα, ο ανελέητος ήρωας...»

Αν η τιμή πώλησης υπερβεί τα 11,94 εκατομμύρια δολάρια, τότε θα δημιουργηθεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την Ασσυριακή τέχνη.

(Φωτογραφία: Christie's)

Το γλυπτό πάνελ βρέθηκε σε ανασκαφές τον 19ο αιώνα στα ερείπια του Βορειοδυτικού Παλατιού στο Nimrud, στο σημερινό Ιράκ. Για χρόνια, παρέμεινε σε ιδιωτική βιβλιοθήκη και η αξία του παρέμενε άγνωστη. Οι πολιτιστικοί θησαυροί της Nimrud έγιναν πρωτοσέλιδα το 2015 όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη. Χρησιμοποίησε βόμβες, μπουλντόζες, ηλεκτρικά εργαλεία και αλυσοπρίονα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του ανάγλυφου γλυπτού και της αρχιτεκτονικής στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της Nimrud. Η αυριανή δημοπρασία θα είναι η πρώτη τόσο επικερδής πώληση ασιατικής τέχνης από το 2015.

έργο τέχνηςδημοπρασίαChristie's