Πολιτισμός|02.09.2021 14:37

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για Μίκη Θεοδωράκη στο OPEN: «Ο 21ος αιώνας έχει την υπογραφή του»

Newsroom

Η γνωστή Βυζαντινολόγος και Ιστορικός Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ μίλησε στο Open για τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

«Η Ελλάδα όλη πενθεί τον τραγουδιστή που έχει αντικαταστήσει όλα τα δημοτικά τραγούδια. Αν θέλουμε να πούμε ποιο είναι το δημοτικό τραγούδι του 21ου αιώνα θα έχει υπογραφή "Μίκης Θεοδωράκης". Δεν είναι απώλεια αυτή, γιατί τα τραγούδια δεν θα σταματήσουν ποτέ να εμπνέουν και να τραγουδιούνται. Ο θάνατός του είναι μία απουσία και άφησε τον λαό, τον ελληνικό λαό, ορφανό. Ορφανέψαμε από μουσική, ορφανέψαμε από ωδίνες, ορφανέψαμε από μεγάλοσύνες.

Αυτό ήταν ο Θεοδωράκης με τη ζωή του. Σύμπτυξη ενός αιώνα ιστορίας ελληνικής με όλα της τα παρατράγουδα, αλλά και με όλους τους άθλους και τα κατορθώματα της. Αντίο Θεοδωράκη» είπε στο Open η Ελένη - Γλυκατζή Αρβελέρ.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να φύγει ο Θεοδωράκης, εφόσον η μουσική του είναι αυτή που εκφράζει την ψυχή του ελληνικού λαού. Εγώ έχω σχεδόν την ίδια ηλικία μαζί του. Ζήσαμε σχεδόν τα ίδια γεγονότα τα ιστορικά, από την ίδια παράταξη θα έλεγα. Τον Μίκη τον ξέρω όχι μόνο ως τον παλαιό Έλληνα, τον παγκόσμιο μουσικό, αλλά τον ξέρω ως και τον πιστό σύντροφο μιας παράταξης

Έπαιζε σκάκι, γέλαγε, φώναζε. Τον θυμάμαι με τον Μάνο Χατζιδάκι να σκοτώνονται δεν ξέρω για ποιο λόγο και έπειτα να αγκαλιάζονται. Ήταν πάντοτε αντίθετος με το προβλεπόμενο, πάντοτε ιδιαίτερος ως καλλιτέχνης, ως άνθρωπος ως πολεμιστής. Ήταν πάντοτε απρόβλεπτος, δεν θα ήξερες τι θα ήταν αυτό που θα τον είχε εμπνεύσει, και αυτό που θα τον είχε οργιάσει.

Ήταν ο άνθρωπος που ήταν πιστός με τον εαυτό του δηλαδή πιστός με την Ελληνική ιδιαιτερότητα του»

«Ο 21ος αιώνας έχει την υπογραφή του» είπε για τον Μίκη Θεοδωράκη η Ελένη Γλυκατζή - Αρβελέρ.

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, o Έλληνας, ο Οικουμενικός

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν η Εντίθ Πιάφ ερμήνευσε την «Όμορφη Πόλη» στα γαλλικά

Κορονοϊός: Οι γιατροί του ΕΚΠΑ καταρρίπτουν 5 μύθους για την εξάπλωση

Mad Clip: Πώς σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα – Έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Ελένη Γλύκατζη - ΑρβελέρΜίκης Θεοδωράκης