Πολιτισμός|02.09.2021 11:24

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν οι Beatles τραγούδησαν το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»

Newsroom

Ήταν 8 Αυγούστου του 1963, όταν στην ραδιοφωνική εκπομπή «Pop Go The Beatles» ακούστηκε το «Honeymoon Song».Το τραγούδι, που είχε προκύψει από τη μουσική που είχε γράψει το 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης για το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ» στην ταινία «Luna De Meil» του Μάικλ Πάουελ,  έμελλε να γίνει το πασίγνωστο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής.

Η πρώτη ερμηνεία του ήταν από την Γιοβάννα ενώ στο εξωτερικό το διασκεύασε ο Γουίλιαμ Σάνσομ και το ερμήνευσε ο Μαρίνο Μαρίνι και το κουαρτέτο του.

Όταν μερικά χρόνια αργότερα οι Beatles, στην αρχή της καριέρας τους, βρέθηκαν στο στούντιο του BBC στο Λονδίνο, για να ηχογραφήσουν το live τους, άκουσαν το τραγούδι του Μίκη που τότε ήδη θεωρούνταν κορυφαίος Ευρωπαίος συνθέτης και αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν στην ηχογράφηση.

Το «Honeymoon Song» διασκευάστηκε έκτοτε από πολλούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, η εκδοχή των Beatles, όμως, κυκλοφόρησε από το αρχείο του BBC αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου του 1994, όταν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC». Στα φωνητικά ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, στην κιθάρα οι Τζον Λένον και Τζορτζ Χάρισον, και στα ντραμς ο Ρίνγκο Σταρ.

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, o Έλληνας, ο Οικουμενικός

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν η Εντίθ Πιάφ ερμήνευσε την «Όμορφη Πόλη» στα γαλλικά

Κορονοϊός: Οι γιατροί του ΕΚΠΑ καταρρίπτουν 5 μύθους για την εξάπλωση

Mad Clip: Πώς σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα – Έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα

The BeatlesΜίκης Θεοδωράκης