Πολιτισμός|09.09.2021 12:11

Μίκης Θεοδωράκης: «Έδωσε πνοή στο Σέρπικο – Θα τον θυμόμαστε για πάντα» λέει ο Αλ Πατσίνο

Newsroom

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική για το Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο που είχαμε θέα τον ορίζοντα, και τότε έπαιξε το σάουντρακ. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε» δήλωσε ο ηθοποιός Αλ Πατσίνο, αποχαιρετώντας τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πήτερ Μάας, αφηγείται την πραγματική ιστορία του αξιωματικού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Φρανκ Σέρπικο, που στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατήγγειλε τη διαφθορά που ήταν διάχυτη στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διεφθαρμένους συναδέλφους του. Πρωταγωνιστές ηταν ο Αλ Πατσίνο, η Κορνηλία Σαρπ Μπρέγκμαν και ο Τζον Ράντολφ.

Ο παραγωγός της ταινίας Ντίνο Ντε Λαουρέντις, κόντρα στην γνώμη του σκηνοθέτη, Σίντνει Λιούμετ ότι η ταινία μπορούσε να σταθεί χωρίς μουσική, επέμεινε και κέρδισε, με αποτέλεσμα στο τέλος η ταινία να μεγαλώσει κατά 14 λεπτά. Ο Μίκης βλέποντας μια ημιτελή έκδοση της ταινίας, θεώρησε ότι δε χρειαζόταν μουσική, ωστόσο ο Σίντενι Λιούμετ επέμεινε.

Τότε, ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης του έδωσε μια κασέτα από την τσέπη με την υπέροχη μελωδία του τραγουδιού «Δρόμοι παλιοί» σε στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη. Έκτοτε, η μουσική αυτή συνδέθηκε με τον Φράνκ Σέρπικο και τον Αλ Πατσίνο που υποδυόταν τον αδιάφθορο αστυνομικό.

«Φυσικά, αμέσως μου ήρθε στο μυαλό εκείνη η σκηνή, όταν άκουσα για τον θάνατό του. Και ήξερα, όταν άκουσα τη μουσική του εκείνο το βράδυ… στην πραγματικότητα είπα “το ‘χει, έχει την ταινία…το "έπιασε… ουάου". Αυτή είναι η ανάμνησή μου! Όπως βέβαια και η μουσική για τον Ζορμπά καθώς και για άλλα θέματα ταινιών που έγραψε στην καριέρα του. Τι χάρισμα… Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα» πρόσθεσε ο διάσημος ηθοποιός.

Θυμίζουμε ότι το «Σέρπικο» ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Αλ Πατσίνο, και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας για τον Ντίνο ντε Λαουρέντις και Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για τον Γουάλντο Σκοτ.

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: «Δώρο είναι η ελευθερία που μου έδωσες» λέει η Μαρία Παπαγεωργίου στο ethnos.gr

Γάμος αλά ελληνικά: Πέθανε ο Michael Constantine, ο Ελληνας «πατέρας» της Νία Βαρδάλος

Jennifer Lawrence: Έγκυος στο πρώτο της παιδί

Roberto Benigni: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το τσίρκο και η αποθέωση στο φεστιβάλ Βενετίας

Μίκης Θεοδωράκης: Μπάσης και Βουλγαράκη τον αποχαιρετούν - «Ο θείος μου είναι η ρίζα μας» λέει η ανιψιά του, Μάρω

ΌσκαρηθοποιόςΜίκης ΘεοδωράκηςsoundtrackΑλ Πατσίνο