Πολιτισμός|06.04.2019 17:32

Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος Έλληνας υποψήφιος στα Όσκαρ 2019 (pics)

Newsroom

Πραγματικό ντέρμπι χαρακτηρίζει με δημοσίευμά του ο Guardian τη μάχη για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 2019, ανάμεσα στο φιλμ «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου και στο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν.

Χθες (22/1) ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ 2019 και η ταινία «Η Ευνοούμενη» μέτρησε 10: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Κοστουμιών, Α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν και διπλή υποψηφιότητα Β’ γυναικείου ρόλου για τις Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.

Με 12 υποψηφιότητες για Bafta, και μια Χρυσή Σφαίρα για την Κόλμαν, το «The Favourite» -αναφέρει ο αμερικανικός Guardian- έγινε ένας δυνατός αντίπαλος στην κούρσα για τα Όσκαρ και ήδη παίζονται τα πρώτα στοιχήματα για τα Όσκαρ 2019 και το «The Favourite» του Λάνθιμου. 

Εκτός από τον Γιώργο Λάνθιμο υπάρχουν ακόμα κάποιοι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι στην τελετή των φετινών Όσκαρ.

Γιώργος Μαυροψαρίδης στην κατηγορία μοντάζ

Στην κατηγορία καλύτερου μοντάζ, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι υποψήφιος για τη δουλειά του στο «The Favourite». Είναι η πρώτη υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τον Έλληνα μοντέρ, ο οποίος είναι σταθερός συνεργάτης του Λάνθιμου. Ο Μαυροψαρίδης έχει υπογράψει δεκάδες ταινίες της σύγχρονης εγχώριας παραγωγής («Νοτιάς», «Ο Εχθρός μου», «Νηsos», «Uranya», «Πολίτικη Κουζίνα», «Προστάτης Οικογένειας» και πολλές ακόμα). 

Γιώργος Μαυροψαρίδης (NDP photo)

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό Ελλήνων κινηματογραφιστών παλιάς κοπής - τον Σταύρο Τσιώλη, τον Γιώργο Πανουσόπουλο, τον Τάσο Μπουλμέτη, τον Νίκο Γραμματικό - αλλά και με τη νεότερη γενιά - την Αθηνά Τσαγγάρη, τον Μιχάλη Κωνσταντάτο, την Σοφία Εξάρχου κ.ά.

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου (έχει μοντάρει την «Κινέττα», τον «Κυνόδοντα», τις «Άλπεις», τον «Αστακό» και την «Ευνοούμενη») και είναι ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που διεκδικεί Όσκαρ, κάνοντας ταινίες όπως τις έμαθε στην Αθήνα. 

Alexandre Desplat και Mary Zophres για μουσική και κοστούμια αντίστοιχα

Επίσης, φέτος, είναι υποψήφιοι δύο καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής. Ο συνθέτης Alexandre Desplat είναι υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης μουσικής για τη δουλειά του στο «Isle Of Dogs».

T

Kαι η ενδυματολόγος Μαίρη Ζαφειροπούλου (Mary Zophres) είναι υποψήφια για τα κοστούμια στο «The Ballad of Buster Scruggs». Είναι η δέκατη υποψηφιότητα για τον Desplat (που έχει ήδη δύο Oscar) και η τρίτη υποψηφιότητα για την Zophres.

T
 

Μιχάλης Παλαιοδήμος για τη φωτογραφία στο «Black Sheep»

Ένας ακόμα Έλληνας, που συνέδεσε το όνομά του με μια υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ 2019 είναι ο Μιχάλης Παλαιοδήμος, που συμμετέχει στη φωτογραφία στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Black Sheep». 

Στα Όσκαρ -2016- Μιχάλης Παλαιοδήμος (δεξιά) (AP/Jordan Strauss)

Ο Έλληνας κινηματογραφιστής βρέθηκε και στην τελετή των Όσκαρ το 2016, για τη μικρού μήκους ταινία Stutterer, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Αν φέτος κερδίσει το Sheep το πιο πιθανό είναι να δούμε στη σκηνή και τον Παλαιοδήμο, αν και με βάση την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας, η υποψηφιότητα πάει στον σκηνοθέτη Εντ Πέρκινς και σε έναν εκ των παραγωγών, Τζόναθαν Τσιν. 

Ο Michael –είναι μισός Αυστραλός από την πλευρά της μητέρας του- μεγάλωσε στην Αθήνα και στα 17 του πήγε στο Λονδίνο για σπουδές. Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε από μία φωτογραφική που είχε ο πατέρας του σ’ ένα εργαστήρι φωτογραφίας που είχε οργανώσει η δασκάλα στο σχολείο ως απογευματινή δραστηριότητα: «Έκανα το προπτυχιακό μου, ξεκίνησα το μεταπτυχιακό και συνέχισα να δουλεύω σε αυτόν τον χώρο. Ήταν κάτι που τότε μου άρεσε αρκετά».

Το post του στο Facebook:

Η 91η τελετή απονομής των Όσκαρ 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

ΌσκαρΓιώργος Λάνθιμος