Πολιτισμός|15.10.2021 17:13

Banksy: Τιμή ρεκόρ για τον μισοκατεστραμμένο πίνακα «Love is in the Bin» - Τμήμα του σε λωρίδες

Newsroom

O πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy, τμήμα του οποίου αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας πριν από τρία χρόνια πουλήθηκε στο Sotheby's για το αστρονομικό ποσό των 25,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας «Love is in the bin» (Η αγάπη είναι στο καλάθι των αχρήστων) έσπασε το ρεκόρ του έργου «Game Changer» της περασμένης χρονιάς.

Ένα μικρό αγόρι επιλέγει μια νοσοκόμα ως τον σούπερ ήρωα με τον οποίο θέλει να παίξει, αντί του Μπάτμαν και του Σπάιντερμαν, στο έργο «Game Changer» (αυτός που τα αλλάζει όλα). που αποτυπώνει την ευγνωμοσύνη των Βρετανών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του νέου κορονοϊού. Το έργο Game Changer συγκέντρωσε 23,1 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δόθηκαν στο βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας..  

Το «Love is in the Bin», που ονομαζόταν «Girl with the Ballon», παραμένει μισοκομμένο σε λωρίδες μέσα στην κορνίζα του - κάτι που έγινε με κρυφό μηχανισμό όταν έπεσε το σφυράκι στην προηγούμενη δημοπρασία του. Ο Banksy αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός κόλλησε και ότι ο αρχικός στόχος ήταν όλος ο πίνακας να κοπεί ολόκληρος σε λωρίδες.

Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ σε έργο τέχνης. Η ιδέα της αυτοκαταστρεφόμενης τέχνης ήταν πρωτοποριακή.

Banksy's Love Is in the Bin (2018). Courtesy of Sotheby's

Ο Sotheby’s έκανε τότε λόγο για το θεαματικότερο καλλιτεχνικό happening του 21ου αιώνα, τοποθετώντας το στην «κληρονομιά της αντισυστημικής τέχνης που άρχισε με το κίνημα Dada και τον Marcel Duchamp». «Όταν ο πίνακας αυτοκαταστράφηκε στην αίθουσα πώλησης, ο Banksy προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση που από τότε έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο», δήλωσε σήμερα ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s.

Ο νέος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε κρυπτονόμισμα. Ο πίνακας φιλοξενήθηκε αρχικά στο Frieder Burda Μουσείο του Μπάντεν-Μπάντεν. Πριν την πιο πρόσφατη δημοπρασία ο πίνακας ταξίδεψε στο Λονδίνο, το Χινγκ Κονγκ, την Ταιπέι και τη Νέα Υόρκη.

Όλες οι ειδήσεις

Εβελίνα Παπούλια: Το σοκ με τον Νίκο Σεργιανόπουλο και η παιδική φίλη Τζένη Μπαλατσινού

Adele: Σαρώνει το νέο της τραγούδι «Easy on me» - Εκατομμύρια views και μία εξομολόγηση για τον χωρισμό

Θλίψη στο Χόλιγουντ – Αυτοκτόνησε o 19χρονος ηθοποιός Matthew Mindler

Βλάσσης Μπονάτσος: Πριν από 17 χρόνια έφυγε από τη ζωή - Φάρσες, Απαράδεκτοι και η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Αποκάλυψε την ασθένειά της - «Δεν ξέρω για πόσο θα βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση»

ΛονδίνοΜπάνκσιΠίνακας ζωγραφικήςδημοπρασίαSotheby'sBanksy